Я по-внимателно с ДДС-то и ДПС-то!

PR-ска парламентарна драматургия с предизвестен изход – така може да се дефинира спорът около ДДС-то, режисиран от ДПС-то.

Ако някой си въобразява че новобогаташите не могат да спят от тревожни мисли за състоянието на бедняците, нека помисли защо, ДПС заяви, че партията обмисля да внесе проект за свалянето на ДДС на хляба, лекарствата, книгите, както и за безплатни детски градини. На следващия ден парламентарната група на „БСП за България“ обяви законодателна инициатива за намаляване от 20% на 5% на ДДС за месо, мляко, брашно и продукти от брашно.

 

И се започна…

 

Всъщност, не е тайна че данъчната ни система се нуждае от генерална промяна. И облагането на големите компании, и ДОД на физическите лица (особено в частта му за плоския данък), и съотношението „преки данъци – косвени данъци“ в България са неевропейски, несоциални и необмислени. Като илюстрация: тазгодишното изследване на растежа на неравенството в света убедително показа, че България е на първо място – в света!

Но защо сега се предлага само поредна кръпка на скъсания данъчен кожух, а не цялостна данъчна реформа?

Първата причина е че експертното икономическо мислене на вносителите е на ниво аритметика от първи клас.

Те пресмятат, че, ако например, се смъкне ДДС-то от 20% на 5%, това означава че ако една стока е струвала преди това 1.20 лв., то след намалението тя ще струва 1,05 лв. Елементарно, но невярно! Икономическата логика е че при икономика, функционираща на база печалба (капиталистическа икономика, с извинение, г-жо Нинова), то при подобно намаление на ДДС-то производителите и търговците или ще оставят същата цена, или ще я ориентират към 1,10 лв. Причина: може да се печели както от ниските разходи, така и от високата цена!

И още нещо. Експертното икономическо мислене би препоръчало да се вдигат доходите на най-нископлатените по-бързо, отколкото на най-високоплатените. Става дума за пенсии, минимални заплати, минимални доходи на семейства с деца. Такова експертно мислене у нас е чуждо.

Втората причина е че и БСП, и ДПС не са пряко на кормилото на управлението.

БСП съзнава че точно сега не й трябва колаборация с ГЕРБ, както и че бленуваните извънредни парламентарни избори отидоха в историята. По-добре на топло в парламента при високи заплати и добавки, по-добре някои едри социалисти тайно да се облажват от герберската трапеза (мога да илюстрирам с примери за десетки милиони, но ще го направя при поискване), отколкото да си навън и безгласен. PR-ът на БСП може да си позволи да натиска по тези въпроси, „ето колко сме загрижени за бедните, ние, богатите“!

ДПС чрез новата доза PR с „грижа за бедните“ – при това от страна на мултимилионера, показва че е обърната с лице към проблемите на своите най-бедни електорални единици, които са нули във финансово отношение.

БСП сигурно съзнава че ходи по много, много тънък лед. Винаги сокато се е прегръщала тази партия с онова движение, отливът на електорат е бил гарантиран. Но с кого, ако не с Доган и с Пеевски?...

Накрая, както се и очакваше, гръмовержеца Бойко Борисов обяви на годишния бал на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), че правителството няма да променя данъците.

Така че данъчната ни реформа се отлага за неопределеното бъдеще, когато левицата (и може би в нея – и БСП – кой знае?!) ще спечели изборите.

И все пак, необходимо ли е и възможно ли е сега да се пипа ДДС-то?

Европейската комисия има разписано становище за унифицирано ДДС във всички държави от ЕС, според което се допуска общата ставка по ДДС да бъде намалена до 15%. С други думи, България може да я смъкне по някои групи стоки от 20% и 15%. Но в това становище има и допълнение - позволява се да има определени групи стоки, които да бъдат с още по-ниски диференцирани ставки и даже нулеви ставки. Въпросът е кое точно трябва да се впише в социалната, икономическата и конкурентната стратегия на България. Точно този експертен анализ липсва.

Затова засега:

Не пипайте данъчната система, докато не е ясна цялостната данъчна реформа.

Не променяйте ДДС-то на хляба – никой няма да яде повече хляб при малко по-ниска цена. А с икономията за месец не може да се купи и кило кренвирши. Настоявайте за по-високи доходи (заплати и пенсии).

Внимавайте с ДПС-то: милионерите там могат да си напазаруват не само медии, ТЕЦ-ове и влияние, но и един типов хляб. Но който е ял от тяхната трапеза, след това не е стигал далече. Това го знае и Борисов, затова внимава в картинката. Знае ли го и БСП?

P.S. Пример за доходите от днешното писмо на Бърни Сандърс:

„Днес присъствах на годишната среща на акционерите на Walmart в Арканзас.

Посланието ми към семейството на Уолтън беше доста просто: Платете на работниците си заплата за живеене и им дайте представителство в борда на компанията.

Фамилията Уолтън, която притежава Walmart, е най-богатото семейство в Америка. Те притежават около 175 милиарда долара.

Минималната заплата в момента в Walmart е $ 11 на час, което не е достатъчно за работниците да се справят. Затова призовавам Walmart да повиши минималната си заплата до най-малко 15 долара на час. Не по-малко.

Американските хора са болни и уморени от необходимостта да субсидират семейството на Уолтън, докато много от служителите на Walmart са принудени да кандидатстват за талони за храна, Medicaid и обществени жилища.

Така че днес казах на Уолтънс, най-богатото семейство в Америка, че трябва да платят на служителите си заплата за достоен живот. Но не е достатъчно те да чуят от мен. Те трябва да чуят и от вас, Боян - важно е всички да покажем, че сме солидарни с работниците на Walmart днес.“

Та се питам, кога ли левите сили в България ще настояват пряко пред капиталистите за подобни повишения?

 

Станете почитател на Класа