Доц.Миронова: Вместо реформи - пазарлъци на парче за пенсиите

Когато се говори за реформа се има предвид как да стигнеш от точка А до точка Б. Т.е. да знаеш и да си наясно какво се случва в А и какво трябва да стане в Б. Тогава определяш как и кога да стане трансформацията.

За съжаление подобно нещо до сега не сме чули от управляващите по отношение на пенсионната система. 2 месеца, 4 месеца, 6 месеца - вървят някакви пазарлъци на парче. Сякаш възрастта за пенсиониране е единственият проблем. Това не е управление, а само временно отлагане на решението на проблема. И то поредното, което засяга милиони български граждани. Някой попита ли за мнението на работодателите, които реално осигуряват средствата за социалната политика на държавата?

Всъщност ГЕРБ и управляващата четворна коалиция върнаха левия популизъм в политиката. Въпреки предизборните клетви, макар, че ако сме честни, в предизборните им програми също не пишеше кой знае по този въпрос. Но без съмнение подписаният на 14 декември 2014 г. Меморандум между правителството и синдикати не е просто отстъпление на премиера под натиска на синдикатите, а явна измама на управляващите и отказ от ангажиментите, поети в управленската декларация на кабинета и мерките, заложени в Бюджет 2015 г.

Абсурдно е да се отлага или да се омаловажава спешната необходимост от провеждане на пенсионна реформа. Да не говорим, че желанието да се прехвърлят средства от частните пенсионни фондове, където по индивидуалните партиди на осигурените граждани има 7-8 млрд. лв., не само няма да ограничи, а напротив - ще задълбочи дефицита, който се трупа в НОИ. Видно е, че прилаганият разходно-покривен модел на пенсионно осигуряване е неработещ в държави с намаляващо население. Самоубийство е да разчитаме все по-свиващата се работната сила да издържа непрекъснато нарастващ брой пенсионери, без това да натисне допълнително публичните финанси на държавата и да бръкне още по-дълбоко в джоба на данъкоплатците.

За съжаление това е поредният случай, в който виждаме елементарни политически пазарлъци, които нямат нищо общо с интересите на хората. И още по малко има дългосрочна визия, перспектива, реални срокове и резултати.

Какво да очакваме от управление, което има единствена цел да оцелее като се спазари - със синдикати, с партньори, с ЕС? Ако "десният" кабинет национализира частните пенсионни фондове, какво ли трябва да направи едно ляво управление?

Време е управляващите да поемат отговорност. Не за това, че ще похарчат това, което има или че могат да изпросят от някъде. И не, че ще закърпят бюджета, като ни загробят с нови дългове. Едно истинско дясно управление би обсъждало съдбата на парите първо с тези, които ги произвеждат - с работодателите, с работещите, с предприемачите. Едно истински дясно управление ще вземе бързи, категорични и дългосрочно ориентирани мерки за развитие на икономиката и свързани с това социални политики и проекти.

Всеки българин знае добре, че икономията е майка на мизерията. Не е достатъчно да харчиш все по-малко. Важно е да изкарваш все повече. Важно е всеки човек да може да планира живота си - кога ще се пенсионира, как ще си осигури доходи за това време, какво му гарантира държавата и за какво трябва да се погрижи сам. Писна ни от "мерки". Искаме устойчиви политики, предсказуеми действия и лична отговорност.

---------------

Доц. Надя Миронова, зам.-председател на Единна народна партия, Коалиция "Десните"

Станете почитател на Класа