МО: Само загиналите пилоти Дункин и Димитров са виновни за катастрофата, нито един висш офицер не е

МО: Само загиналите пилоти Дункин и Димитров са виновни за катастрофата, нито един висш офицер не е
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    15.10.2024
  • Сподели:

Пилотите Дункин и Димитров са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират.

Не е имало отказ на системи. Самолетът е бил управляваем през цялото време.

 

 

Не са спазени изходните данни да влизане и излизане от елементите на фигурата.

Загиналите са взели грешно решение и са поели неоправдан риск, висшестоящите не са виновни.

Това са основните изводи на комисията в МО след разчитането на черната кутия на разбилия се при тренировъчен полет самолет Л-39 край базата "Граф Игнатиево".

Пилотите подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултират. Това стана ясно от представянето резултатите от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39 в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти.

Поех ангажимента при разчитане на черната кутия на катастрофиралия L-39 веднага да информираме обществеността. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебното. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.  

Двама отлични пилоти с награди загинаха при катастрофа с военен самолет

 

 

 

"За мен като министър на отбраната е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти - не можем да върнем по никакъв начин. Мое задължение като министър на отбраната, както обещах, е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам без да се намесвам в работата на Прокуратурата за резултатите от проверката на служба "Военна полиция", която е на мое пряко подчинение", посочи още Запрянов.

"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите. Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба „Военна полиция".

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот". "Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", подчерта Василев.

Непосредствената причина за авиокатастрофата от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти, е "поемането на неоправдано висок риск при изпълнението на елементи от сложния пилотаж". Това показват заключенията от проверките на Комисия към Министерсвото на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента.

"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина", подчерта полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба „Военна полиция".

„Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите. Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното происшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев.
"Самолетът е бил в изправност", допълни той.

"Относно проверката на версията, че катастрофата е възникнала вследствие на отказ на авиационната техника. Комисията формулира 3 основни хипотези. Отказ на силовата обстановка, отказ на управлението на самолета и отказ на параметрични дискове. По първата хипотеза. Комисията анализира характера на разрушенията по авиационната техника при което констатира, че лопатките от първата степен на компресора липсват. Откъснати са в основата на закрепването откъм диска. Лопатките на следващата степен на компресора са деформирани, което води до заключение, че роторите са се въртели при среща със земната повърхност. Деформацията на лопатките на компресора и характера на откъсването им говори за това, че върху роторите на компресора е имало приложен голям въртящ момент, който се получава при работа на турбините на повишени режими на двигателя", каза Василев.

От анализа не се констатират отклонения на параметрите на горивото от технически изисквания, посочи той.

Катастрофата с военен учебно-тренировъчен самолет L-39 ZA, при която загинаха двама пилоти стана край Трета авиобаза „Граф Игнатиево" на 13 септември.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО. След инцидента стана ясно, че разследващите работят по 3 основни версии - пилотска грешка, технически проблем или неправилно зададена команда. Черната кутия на самолета бе изпратена за разчитане в Чехия. 

 

 

 

Източници: "24 часа", бТВ, epicenter.bg

Станете почитател на Класа