Ректорът на ВТУ с 200 хил. годишни доходи. Скандали около изборите в университета

Ректорът на ВТУ с 200 хил. годишни доходи. Скандали около изборите в университета
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.05.2023
  • Сподели:

Скандали разбуниха ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново дни преди изборите за ректор, които се провеждат днес, 29 май.

 

 

В социалните мрежи се разпространяват въпроси за управлението на досегашния ректор проф. Христо Бонджолов и се цитира справка, според която декларираните му доходи са нараснали двойно за една година на 192 хил. лв. към 2021 г., основно от заплати по трудови договори (данни за доходите на ректорите са публикувани във в. „Сега” – виж тук).

Проф. Христо Бонджолов управлява два мандата и по закон няма право да се кандидатира за трети. Официално кандидатите за ректор във ВТУ са четирима – историците проф. Милко Палангурски (до неотдавна зам.-ректор), проф. Димитър Димитров, географът проф. Димитър Симеонов (зам.-ректори) и психологът доц. Марияна Няголова.

В университета се коментира, че ректорът проф. Бонджолов лобира за избора на сегашния зам.-ректор проф. Димитър Димитров, и че целта му след като го изберат на свой ред да стане зам.-ректор по учебната дейност.

На пресконференция в БТА в четвъртък проф. Палангурски изнесе нередности за студентската квота в Общото събрание, както и неизпълнени ангажименти на сегашния ректор към Министерството на образованието и науката.

На пресконференцията доц. Иво Инджов от катедрата по „Журналистика и връзки с обществеността“ огласи текстово съобщение от ректора със скандално съдържание, с цинични и сексистки изрази. То е получено по месинджър от личния фейсбук-профил на ректора проф. Христо Бонджолов на 3 април вечерта. Текстът гласи: „Привет! Иво, имам нужда от помощ от приятел! От вашата катедра имам опозициа (запазен е оригиналният правопис): Илиана, Георги и Десислава. В следващата конфигурация аз ще съм зам.-ректор по учебната работа, а те ще са от страната на булката, ако не се осъзнаят. Можеш да им подскажеш, иначе ще го разберат по трудния начин. Благодаря!“.

Малко след пресконференцията това съобщение е изтрито, а ректорът отрича да го е изпращал. Визираните преподаватели от журналистическата катедра са проф. Илияна Павлова, която е кандидат за заместник-председател на Общото събрание, доц. Десислава Андреева и главен асистент Георги Игнатов. Впоследствие доц. Инджов и проф. Павлова се включват в инициативния комитет за издигане на проф. Палангурски за ректор, а проф. Павлова е и кандидат за зам.-председател на Общото събрание.
„Аз изпаднах в недоумение, в шок, защото съм разпозната като опозиция. Дори не знаех, че проф. Бонджолов има намерение и трети мандат да управлява. Като заплаха го възприемам“, коментира проф. Павлова.

„Питаме се защо сме определени с етикета „опозиция“ още преди въобще да сме се ориентирали за кого да гласуваме и дали въобще ще гласуваме. Сега питаме защо сме лишени от правото да направим независим, самостоятелен избор?“, заявява доц. Андреева.

Според проф. Палангурски цялата студентска квота в Общото събрание е нелегитимна. Тя се състои от 69 души и съставлява 16% от числеността на Общото събрание. На практика те са „прехвърлени“ от един към следващ мандат, без да бъде провеждан нов избор, както изисква законът, предупреди проф. Палангурски. Публична тайна е, че в много български университети студентските съвети са преторианска гвардия на ректора.

Отричайки да е изпращал съобщението, ректорът Бонджолов заяви пред БНР, че и електронната му поща, и профилът му във Фейсбук са били подложени на хакерска атака: „Разбили са ми пощата и е възможно всякакви идиотски съобщения да са изпращали. Повече от два месеца“ и отговаря с „не“ на въпроса дали е изпратил съобщението.

В прощално видеообръщение досегашният ректор отрече слуховете, че ще става зам.-ректор и кандидат за кмет, но „разкри“, че бил канен за министър преди и е отказал.

От публикуваните от доц. Инджов съобщения се вижда, че:

– Скандалното съобщението е изпратено на 3 април в 20:06 ч. от личния профил на ректора, в който той пише към момента обичайните си статуси.

– До 25 май, в 13:17 ч., съобщението все още е налично. Минути по-късно, в 13,23 ч., около половин час след края на пресконференцията на която е оповестено, то е изтрито.

– Проф. Бонджолов твърди, че профилът му и личната му електронна поща били хакнати пред два месеца. Във фейсбук страницата на университета обаче има информация от октомври 2022 г.), че бил заличен личният фейсбук-профил на ректора. И седмица по-късно ректорът има нов профил: „Христо Бонджолов“, от който на 3 април е изпратено съобщението (старият му профил още може да бъде открит). В новия профил той пише статуси на университетска проблематика, вкл. и на 3 април.Тагван е в последните два месеца от колеги, пиара на университета и др.

Критиците на досегашния ректор задават въпроси за неговото управление. Според тях има страх сред работещите в университета и натиск за кого да гласуват. За първи път действащият ръководител публично застава зад един от кандидатите, като привиква служители, студенти и преподаватели за да им „препоръча“ за кого да гласуват. И питат:

– Какво е актуалното финансово състояние на ВТУ? Какви са поетите, неразплатените и отложените заради дела задължения?

– Какво става с обучението на австрийски, италиански, македонски и индийски студенти, и всъщност има ли изобщо поне един записан? Какви средства са заплатени авансово на филиала в Македония и обучаваме ли някого там? Пътувания, разходки?

– Защо материалната база е толкова зле, въпреки двете години неприсъствено обучение? Посочват се данни от отчет за аварийни ремонти по за 669 хил. лв. на спортни съоръжения, които са били ремонтирани и преди.

– Защо за Центъра за квалификация няма финансови ограничения, а за магистърските програми има лимити? Как така шест години директора на центъра е временен и не гласуван от Академичния съвет? Дали този факт има връзка с изнесеното в пресата: „При ректора на Великотърновския университет … се наблюдава над два пъти увеличение на декларираните доходи. Заплатата му не е най-високата сред колегите му ректори, но за година се е увеличила с 54% – от 71 362 за 2020 г. на 109 953 лв. за 2021 г. (става дума за годишна данъчна основа от трудови доходи). Допълнително ректорът на ВТУ е обявил 11 045 лв. от друга стопанска дейност и 70 825 лв. доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност. Това прави общ деклариран доход от 192 723 лв., което е огромен ръст спрямо декларираното през 2020 г. – 78 939 лв.“ (виж тук) И т. н.

Въпроси има и за студентите. Описва се как са погазени правилата за избор на студентски представители в Общото събрание. Допуснато е един и същ човек да е преподавател, заместник – председател на НПСС и Член на настоятелството на ВТУ като студент, което е нарушение на закона. Инакомислещи студенти са плашени с изгонване от общежитията, официално установен плагиат е член на Общото събрание и претендира за пореден път за ръководни постове. И т. н.

 

 

 

Станете почитател на Класа