Какво се говори в почти 5-часовия запис – цитати и резюме

Какво се говори в почти 5-часовия запис – цитати и резюме
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.05.2023
  • Сподели:

В записа от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, разпространен от напускащия ги депутат Радостин Василев, се развиват следните основни теми:

 

 

– Опасения, че така постигат „изпиране на Борисов“.

– Може да се стигне до спад в резултата при предсрочни парламентарни избори.

– Дават заявки за чистки в администрацията и за бърза смяна на кадрите в службите за сигурност с „одобрени от посолства“.

– Допуска се, че може да не са в коалиция с „Демократична България“.

– Има рискове за местните избори, ако се организират от служебен кабинет на президента.

– Взимат трудно решението за „най-добрата сделка с ГЕРБ, която могат да имат“ (както я определят) за правителство с втория мандат. Само с един глас разлика е резултатът от гласуването за него в Националния съвет (25 „за“ срещу 24 „против“), както и в Изпълнителния съвет (тясното ръководство – 7 „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал се“).

– Обсъждат рисковете от „коалицията“ (която не искат да наричат така). Бойко Борисов може да не спази договорките, кога би се отметнал, какви ще са гаранциите да подкрепи съдебна реформа.

– Опасения наследникът на Иван Гешев за главен прокурор да е удобен на решилите сега бързо да го сменят.

– ПП осъзнават, че това може да е политическият им финал, но намират аргументи за правителство с подкрепа на ГЕРБ, заради по-големи цели – основните са присъединяването към Шенген и еврозоната. Трябва да действат бързо с промени, които в предишния мандат дори не започнаха – в службите, администрацията.

– Мария Габриел е наричана ту застраховка, ту пленник, ту шанс да се постигнат европейски цели. Тежестта и връзките на Мария Габриел в Европа според Петков е причина той и Асен Василев да предложат формула с ГЕРБ още преди връщането на първия мандат.

(Пълен запис – тук).

Цитат от Кирил Петков за Габриел: „Тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция, без да стане премиер. В последния момент Корнелия издърпа подкрепата. […] При нея е важно, че нейният мъж е третият в Европейската народна партия, кумът ѝ е човекът, който е започнал тази партия. Нейният свят е в Брюксел. Колкото и ние да си мислехме, че тя е просто калинка, а Бойко решава всичко, в случая е малко по-сложна играта. Това е големият контакт на ГЕРБ с ЕНП. В момента изглежда много страшно и за ГЕРБ, ако те са я поканили, тя е дошла и накрая са я върнали, разочаровали, нищо не се е случило. […] Не могат да я хвърлят под автобуса както си искат, защото това е външният им контакт на ГЕРБ … не живее в България от години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми и възможности…
[…] Единствената разлика между преди и сега е, че имаме Мария Габриел и това, което оценихме. Имаше дъжд от всякакви лидери, които ни звъняха на телефоните. […] Включително и Урсула (фон дер Лайен – бел. ред.), и Шарл Мишел (председател на Европейския съвет – бел. ред.) ми звъняха вчера и днес, а са на Г-7, имат предполагам други проблеми да решават. С други думи, тя има тежест.“

– Петков обяснява, че предложили на Мария Габриел да бъде вицепремиер и министър на външните работи с втория мандат. Тя отказала, защото държи на първа позиция. Така се е стигнало до предложението за ротация на премиер с министри на „Продължаваме промяната“, като пръв е Николай Денков, който да подаде оставка, ако не се спазват договорките.

– Обсъждана е възможност ГЕРБ да подкрепи правителство само на ПП, но това щял да бъде нестабилен вариант, защото всички ще са срещу този кабинет: и партиите в парламента, и президентът. „Единствената причина ГЕРБ да го направят, е, ако сметнат, че това ще ни постави в ужасна позиция. Представете си, че ни гласуват кабинет, след това не ни гласуват бюджет и по наше време трябва да спрем да плащаме пенсии и заплати, защото удряме разходния таван“, обяснява Асен Василев за правителство на малцинството с подкрепа от ГЕРБ. Според Петков и Василев, правителство на малцинството и избори не са вариант, остава възможността за договорка с ГЕРБ.

Цитат: „Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения, защото (правителството) изглежда коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България, няма ресор, който да е ресурсен, а е само външното министерство.“

– Предсрочните избори не са предпочитан вариант, има вероятност ГЕРБ, ПП и ДБ да нямат мнозинство в парламента. Така България може да влезе в „изцяло руския сценарий“, президентът държи служебния кабинет, да се напомпа „Възраждане“ и т. н. Избори месец преди местните избори и преговори за правителство.

– На срещата с ГЕРБ е обсъждан вариант за импийчмънт на Румен Радев, но няма да има такава инициатива. Цитат: „Най-хитрото нещо е да му махнем службите, да му махнем правомощията, но да го оставим там, където е. Ако го импийчнем, по-голяма далавера за него няма, защото той ще си стартира политическия проект.“

Цитат от Асен Василев: „Радев си е хванал в едната страна Гешев, хванал си е в другата ръка Копринков (Николай Копринков, съветник на Румен Радев – бел. ред.) и с едната ръка ги подкупва, с другата ръка ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И това, което ще се случи (на парламентарни избори), че вместо да имаме ГЕРБ 25% ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Те си вървят като крепостни.
… Радев е тръгнал в момента да си пазарува един по един кметовете на ГЕРБ… за местните избори. И ако Радев в този момент държи и полицията, тя ще направи нещата драматично по-лоши за ГЕРБ. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Защото ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев.
ГЕРБ за първи път имат изгода от честни избори, защото няма те да държат полицията и службите. За местните избори аз ви казвам, че на 90% от територията на страната ние не участваме, освен като страничен наблюдател. За съжаление. Ако сме във властта, това може да се промени на някои места. Но ако не сме, местните избори ще са между едни структури, които Радев се опитва да подкупи, да плаши с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ си държи от сума ти време“, казва Асен Василев.

– За договорката с ГЕРБ за ротационен премиер, Асен Василев: „Ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и президента от места и да свършим някаква работа за Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване, въпреки че последното ще бъде по-малката част… С доста голяма доза на сигурност, че еврозоната и Шенген ще се случат, чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно-незаконно трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални служби и на агенции в първите две седмици. Което донякъде ще затапи приказката, че сме направили коалиция с ГЕРБ“, казва Асен Василев.

Кирил Петков за службите: „Борисов също иска да ги вземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора, е да кажем, че ще поискаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е, а ни дава някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко в службите“.

Цитат от Асен Василев:„…По предложение на премиера парламентът ще утвърди нови ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО и евентуално военното разузнаване. …Това ще са наши хора, одобрени от посолствата, нямат нищо общо с ГЕРБ.“

– Влизане в управлението може да означава, че „Освен смислени неща за България, поне местните избори ще ги правим с наше МВР“, казва Асен Василев. За него рисковете са, че разбирателството с ГЕРБ може да означава загуба на местните избори, както и на идентичността на партията.
…Докато не са отстранили Гешев като главен прокурор, Бойко няма да иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.“

Кандидат-премиерът Николай Денков: „…Или ще имаме съюзник като Габриел и ЕНП, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили. Тази перспектива зависи от личността на Габриел. Отвън ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас, и да стопираме това, което се задава, или поне да го забавим с 12-24 месеца.“

– За „слона в стаята“ Борисов – какво ще предприеме ПП, ако прокуратурата поиска имунитета му, като в същото време има договорка с ГЕРБ за правителство с ротационен премиер.

Цитат от Кирил Петков: „Христо Иванов даде предложение за това нещо и то е: казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото то няма да е само на Борисов, дали ще е на някого от нас, на някого от другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет. Това ни купува някакво време. Не казвам, че трябва да го правим. Това е отделно решение, отделен разговор, който трябва да проведем, но това беше предложението на Христо.“

Асен Василев: „Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейска практика като в европарламента, което значи, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, в която се разглеждат всички доказателства – лист по лист и перо по перо.“

Кирил Петков: „Ако имахме само ГЕРБ като основен враг, щеше животът да е супер. Проблемът е, че нямаме ГЕРБ за основен враг. Имаме ДПС, имаме ИТН, имаме руснаците, имаме Радев. Цялата тази структура е един враг… ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И това може да се отиграе като маркетингов враг, а не като истински враг.“

Асен Василев: „Единствената причина Гешев и Бойко да се стрелят е, че преди година и половина в Плана за възстановяване и устойчивост написахме, че трябва да има Закон за съдебната власт. Те разбраха, че няма как да ги вземем тези пари, ако няма Закон за съдебната власт. От друга страна има натиск и от Европа, и от Щатите, и това е видимо, и това е формален ангажимент на държавата. И няма как да бягат. И Бойко, като е обещал на посланиците, че ще го изпълнява, и, като взе да го изпълнява, и изведнъж цялата кочинка се разтропа. Иначе щяхме да сме си мирно, тихо, спокойно и Гешев щеше да е радост.“

Кирил Петков: „Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос: ако има шанс за правителство, какъв е шансът да ни пуснеш? (в Шенген – бел. ред.) Тя вика: „За Шенген ви е много голям шансът. За еврозоната трябва да измислите как да заобиколите правилата, в смисъл, да влезете в рамките. Аз ѝ казах: „Може ли да мислим за индекса на инфлация да маха ефекта на Украйна?“. И тя вика: „Не ме цитирай, но ще се опитаме да ти помогнем“.

Цитат от Ицо Хазарта: „Ние сме в ресторант, в който има само боб и леща, но часове наред се чудим как да си поръчаме пържола. Няма да има пържола в ресторанта. Това, което обсъждаме, никой няма амбицията, че е добро. Ние претендираме, че това е някаква възможност за резултати. Сигурни сме, че при другите варианти няма никаква възможност за резултати. Другото е молитва и желание да стане някакво чудо.“

Кирил Петков: „Демократична България ни научи – правиш всякакви ходове, само за да си в играта. И стоиш на 4%. Важното е да си там. ДСБ успешно 20 години е във властта. Въпросът е да има баланс между дълголетието и какво да направим с него. Не съм още дорасъл за тази мисъл – не виждам още смисъл да стоим живи, без да имаме възможност да променяме света. Най-бързият начин „Възраждане“ да изчезне е един мандат на „Възраждане“. Генералът (Атанасов – бел. ред.) и Христо (Иванов – бел. ред.) много добре оптимизират дълголетието. Не знам дали това искаме да сме ние.“

Кирил Петков за това, че ПП няма как да има голяма подкрепа: „…Истината е, че цялата схема, която ние направихме, след всичките тези години, интелектуалците са 7%. 7% до 10% – това е. Ако пуснеш народа да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко…“

 

 

Станете почитател на Класа