София е на 60-то място по скъпи офис площи

  • Класацията се води от Лондон и Хонконг

София се нарежда на 60-то място в света по размер на наемите на офиси от 67 големи градове в света. При предишната класация тя беше на 61-во място. Така столицата ни запазва сравнително стабилни позиции в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield за най-скъпите пазари на офиси. Разходите за наем на кв. м площ в централните райони на столицата достигат 223 евро на кв. м годишно, докато при предходния период те са били 177 евро на кв. м. Непосредствено след нас в класацията влиза македонската столица Скопие, където разходите за наем на кв. м годишно достигат 222 евро, както и Талин, Естония, с 221 евро.


За втора поредна година Уест Енд в Лондон оглавява класация на консултантската компания. Разходите за наем на кв. м там достигат 2122 евро. Търсенето в района дори продължава да се засилва, докато предлагането на висококачествени площи остава свито. На второ място е Хонконг с 1432 евро, както и Москва, която се придвижва от 6-то място в предната класация, с 1092 евро на кв. м. В първата десетка на най-скъпи офиси се влизат още градовете : Пекин, Токио, Ню Йорк, Рио де Жанейро, Ню Делхи, Париж, и Сидни.

 

Според данните на компанията, наемите на офиси в глобален мащаб са се повишили с 3% през 2013 г., което е трета поредна година на подобно представяне на пазара в световен мащаб. Наемателите в глобален план продължават да са колебливи, като разходите остават основното им опасение, се посочва в доклада. Наемателите продължават да предпочитат по-ефективни и евтини площи, а много от тях продължават да консолидират операциите си.

 

През цялата 2013 г. наемателите на офиси са били фокусирани върху офиси с добро разположение и високо качество, като търсенето на първокласни площи се повишава. В резултат, благодарение и на свитото предлагане, наемите на най-висококачествените офиси са започнали да нарастват, посочват експертите.


Липсата на висококачествени офиси е водеща характеристика на много от европейските пазари, включително и на най-популярните сред инвеститорите Лондон и Франкфурт. Очаква се тенденцията да се задържи и през тази година. По-значителен ръст се очаква на пазарите на офиси в Лондон и Дъблин.

 

„След пет години на финансова и икономическа несигурност в Европа стабилността в региона като цяло най-накрая започна да се завръща през 2013 г., макар и разликите между пазарите да са значителни", се подчертава се в доклада на експертите. Същевременно наемите на първокласните офиси в района на Централна и Източна Европа отчитат като цяло ръст само от 0,2%, сочат още данните на компанията.

Станете почитател на Класа