Икономист: Няма вариант, в който да се достигне прогнозирания икономически растеж

Икономист: Няма вариант, в който да се достигне прогнозирания икономически растеж
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.12.2023
  • Сподели:

В Бюджет 2024 е заложен оптимизъм без необходимата аргументация защо прогнозата за икономически растеж се различава коренно от тази на други финансови институции. Това каза икономистът Михаил Кръстев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Според него бюджетът не се готви на база професионални изчисления, а на база политически амбиции. 3% дефицит явно е новата визия за баланс в бюджета, каза Кръстев, като посочи, че според него няма вариант, в който да се достигне завишения ръст на БВП.

По думите на Кръстев това „надуване“ на приходната част се прави с цел да не се съкращават разходите и в същото време да не се достигне таванът на дефицита от 3%.

„Виждаме, че сигналите, които се изпращат към евентуални инвеститори са изключително негативни. На практика имаме ефективно отменяне на съществуващия от 15 години в България плосък данък с въвеждането на ставка от 15% за компании с голям оборот. Това са тези инвеститори, които искаме да привлечем от чужбина – те не са малки компании, те са големи мултинационални компании, чиито оборот попада в тази норма“, каза Кръстев.

Повишаването на максималния осигурителен праг ще се отрази както на компаниите, така и на домакинствата. Кръстев обясни, че има 160 хиляди български граждани, които получаваха възнаграждения съответстващи на максималния осигурителен доход. Повишаването на прага и на минималната работна заплата ще се отразят негативно и на интереса на чуждестранните инвеститори, защото ще видят темповете на ръст на средната работна заплата и няма да са доволни от капитала, който трябва да отделят за възнаграждения, смята икономистът. 

„Аз не виждам нито един добър сигнал към инвеститорите, даван на базата на промените в данъчното законодателство и на базата на тези бюджети“, каза Кръстев. 

По думите му заложената инфлация от 4,8% е проблем за членството ни е еврозоната. Залага се дефицит от 3%, за да се спазят изискванията от Маастрихт, но също така се залага и инфлация, която би ни отдалечила от еврозоната, посочи той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Станете почитател на Класа