"Лукойл" се е възползвала от вратичка в ценовия таван, за да внася скъп руски петрол в Европа

"Лукойл" се е възползвала от вратичка в ценовия таван, за да внася скъп руски петрол в Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.12.2023
  • Сподели:

"Лукойл" в България е използвала "вратичка" в закона, за да заобикаля забраната за внос на руски петрол в Европейския съюз (ЕС). Това се е случвало на цени по-високи от заложения ценови таван, като така е осигурила на Кремъл 430 млн. долара данъчни приходи.

 

 

Това твърди анализ на българския Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитиран от Политико.

Новината идва, след като малко след началото на войната на Русия в Украйна ЕС реши да наложи забрана за внос на руски петрол. Единствената държава, която получи изключение (ембарго) от санкциите за внос по море беше България.

В началото на ноември друго разследване на "Политико" откри, че въпреки ембаргото, рафинирани продукти от руски петрол стигат до ЕС именно през България.

Според разследването, публикувано в сряда между август и октомври 2023 г. през "Лукойл" в България са направени 20 доставки на руски петрол. Цената му е над 60 долара за барел, а така на Кремъл са били осигурени 430 млн. долара данъчни приходи.

Фоворител на Европейската комисия коментира след публикацията на "Политико", че България се ползва от временна отстъпка от общите санкции на ЕС за вноса на руски петрол, която се предвижда да отпадне в края на следващата година. Таванът на цените за руския петрол не важи за този внос към България и не засяга доставките по море, обясни той. България може едностранно да реши да не използва отстъпката, отбеляза говорителят.

В края на на 2022 г. Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха за таван на цените от 60 долара за барел за руския морския суров петрол. Целта беше да се ограничат печалбите на Русия, с които тя финансира войната си срещу Украйна.

В началото на август българските служители забелязват, че страната внася барели руски петрол на цени над 60 долара. Затова те се обръщат към ЕС, откъде обаче отговарят, че България не е задължена да се съобразява с това правило, тъй като тя внася петрол по силата на дерогация.

Така всички доставки от руски произход в периода от август до октомври са на цени между 69 и 89 долара за барел.

Информацията на Политико показва и че в периода април - октомври 2023 г. над една четвърт от целия износ на горивни продукти от "Лукойл Нефтохим" е свързан с трансфери от кораб на кораб с крайни дестинации - редица страни извън Европа. Една трета от тях са пътували към САЩ.

От началото на петролните санкции 822 кораба, превозващи суров петрол от Москва, са прехвърлили товара си на друг кораб в териториалните води на ЕС - повечето в гръцки, но също така и в малтийски, испански, румънски и италиански води. Обемът е 400 хиляди барела на ден.

В началото на ноември доклад показа, че Русия е получила над 1 млрд. евро благодарение на "Лукойл" иизключението от европейските санкции в България.

Това предизвика напрежение между управляващите партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС. ГЕРБ и ДПС поискаха дерогацията да бъде отменена незабавно.

Това беше отхврълено от ПП-ДБ, като в началото на декември трите партии се споразумяха това да се случи от 1 март.

Междувременно "Лукойл" съобщи, че обмисля да продаде бизнеса си в България. През последните години руската компания не плащаше данък печалба. През последните месеци обаче правителството, регулаторите и парламентът предприеха редица действия срещу руската компания.

Станете почитател на Класа