Алибеговци победиха: Кръчмарите си запазиха 9% ДДС

Алибеговци победиха: Кръчмарите си запазиха 9% ДДС
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2023
  • Сподели:

Намаленият ДДС за ресторантьорите ще важи още поне година, решиха депутатите. Мярката беше въведена през 2020 г., заради епидемията от Ковиз-19, но въпреки нейния край и очевидното възстановяване на сектора, ще продължи да важи. Това бе решено с промени в Закона за ДДС.

 

 

Първоначалната идея на финансовото министерство бе данъкът да остане 9%, но ако паралелно бъдат приети мерки за допълнително изсветляване на бранша. След като депутатите отхвърлиха идеята плащанията на заплатите в сектора да бъдат задължително по банков път, от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложиха днес в пленарна зала ДДС да се върне на 20%.

Мартин Димитров заяви, че привилегии за конкретен бранш няма как да бъдат оправдани и попита колегите си от другите групи как ще обяснят на хората, че са оставили ДДС от 20% на лекарства, парно или газ, а са го намалили за заведенията. Според него трябва да се върви към реформа и общо намаляване на данъка до 19% или дори 18%. Той критикува ГЕРБ за това, че от партията на Бойко Борисов заявяват, че са притеснени за дефицита в проектобюджета, а с решенията си в парламента го създават. По негови изчисления от ниския ДДС за ресторантьорите приходите ще намалеят с около 300 милиона лева.

В подобен дух се изказа Тошко Йорданов от "Има такъв народ", според когото подкрепата за бранша може да се обясни единствено с интереси или собственост на определени депутати и партии. Направи впечатление, че в хода на дебата от основните защитници на преференциалния данък - ГЕРБ и ДПС нито веднъж не аргументираха позицията си от трибуната.

В течение на заседанието желанието на ГЕРБ да привилегирова ресторантьорите стигна дотам, че Ирена Димова предложи ниският данък да бъде безсрочен и бе подкрепена в гласуването от ГЕРБ, ДПС и БСП. Няколко минути по-късно обаче депутатите застъпници на бранша, вероятно неосъзнавайки какво точно гласуват, все пак сложиха срок на ниския ДДС до 31 декември 2024 г. Тук против бе единствено "Има такъв народ", а от "Продължаваме промяната - Демократична България" се основаха, че този вариант е по-добър от безсрочния.

След това депутатите приеха още намаленият ДДС за туроператорите и фитнесите да важи до 30 юни догодина. лед тази дата те ще си върнат допълнителната данъчна ставка от 20%.

Станете почитател на Класа