Вдигнаха на 15% корпоративния данък за фирми-гиганти, но пожалиха банките

Вдигнаха на 15% корпоративния данък за фирми-гиганти, но пожалиха банките
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.12.2023
  • Сподели:

Въвежда се корпоративен данък от 15% за мултинационалните корпорации и големите български компании, реши окончателно парламентът късно тази вечер.

 

 

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се въвеждат правилата на евродиректива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи мултинационални компании и големи български компании, опериращи на единния пазар.

Допълнителните печалби на мултинационалните и големите български компании ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък. Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 млн. евро или левовата им равностойност. Данъчната ставка на допълнителния данък е положителната разлика между 15 на сто и ефективната данъчна ставка на мултинационалната или голямата българска компания за юрисдикцията.

Това означава, че занапред редица международни гиганти, които оперират у нас, ще плащат с 50% по-високи данъци. Сред тях например са "Лидъл" и "Каухланд", чиито годишни обороти са над 1,5 милиона лева.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че с измененията се въвежда 15% корпоративен данък за компании с оборот над 750 млн. евро по евродиректива. "Директивата предвижда изключения от 15-те процента за определен тип разходи. Тези изключения бяха за работни заплати и за дълготрайни материални активи за инвестиции, но това не беше прието, тъй като то е в нарушение на директивата, която изисква данъкът да остане поне 15%, независимо от изключенията", посочи той.

Не беше подкрепено предложението на БСП с данък да се облагат свърхпечалбите на банките, които реализират колосални приходи в последните 2 години, както и предложението на Десислава Танева от ГЕРБ за използване на данъчна преференция от земеделски производители.

С измененията се въвежда нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък за инвестиции, която може да се прилага до 31 декември 2029 г., но само след датата на получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.

Станете почитател на Класа