Явор Гечев : 10 млн. евро не стигат да ни компенсират за украинското зърно

Явор Гечев : 10 млн. евро не стигат да ни компенсират за украинското зърно
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.05.2023
  • Сподели:

Европейската комисия предлага България да получи около 10 милиона евро помощ заради вдигането на националната забрана за внос на зърно от Украйна. Тези пари са недостатъчни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и начините, по които е смятана тази пропорционалност на средствата, каза министърът на земеделието Явор Гечев, който участва в откриването на единадесетия национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир край Лясковец.

 

 

„Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет от помощи от Европа“, каза Гечев и припомни, че помощта за страната от първия пакет помощи във връзка с вноса от Украйна, е бил около 16 милиона лева. Пред журналистите той уточни още, че Министерството на земеделието е предложило 27 продукта за обследване до пети юни, сред които както слънчогледовото масло, така и сухото мляко и меда, които са били завишени като внос през миналата година и тенденцията продължава.

Министърът коментира, че въпросът със сухото мляко е важен, защото за последните два месеца изкупните цени на млякото са занижени с 30 процента, но това не се е отразило на крайната цена в търговските вериги. По думите му икономиката бързо реагира, когато се качват цените, но е много плаха, при тяхното намаляване.

В България има повече слънчоглед, от този който може да бъде обработен до новата жътва, стоката е над милион тона за три милиарда лева, а жътвата наближава. Министерството на земеделието е медиатор в разговорите между браншовете на производителите и преработвателите – единственият спор е за цени при тези срещи. Българските преработватели на олио декларират, че предпочитат да работят с български слънчоглед, и се надявам ситуацията да се нормализира, посочи Гечев.

Предстои приемането на обща декларация между българското и украинското министерство на земеделието, при аномалии на пазара на земеделската продукция, заради вноса от Украйна да бъдат разработени различни варианти, които да усъвършенстват така наречените коридори, извеждайки ги и от ЕС и от държавата, посочи той и допълни, че забраните не са съвършеното решение, трябва да има механизми, които регулират този тип кризи

Когато има българска продукция, и тя е на по-висока цена, означава, че тя е качествена и се търси. Целта е да се осигури баланс, който да дава сигурност, че когато се купува български продукт, той е с високо качество, коментира Гечев.

Предстои законова регламентация, която да позволи съвместяване на общинските и държавни пасища с фотоволтаични паркове, което означава, че ако има такива съоръжения, те трябва да са не повече от 50 процента от съответната площ, да са повдигнати на повече от три метра, за да може и пространството под тях да се ползва за пасище, каза още той.

Станете почитател на Класа