АИКБ: Трябва да се вземат мерки заложеният бюджетен дефицит да бъде до 3% още тази година

АИКБ: Трябва да се вземат мерки заложеният бюджетен дефицит да бъде до 3% още тази година
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.05.2023
  • Сподели:

Изключително важно е да бъде излъчено редовно правителство, за да работи Народното събрание и законодателната власт. Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт” по bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му най-важните задачи са свързани с осъществяването на най-важните приоритети за България: членство в Шенген, в еврозоната и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Множество са промените, които трябва да се направят и на първо място трябва да бъдат приети законодателните предложения за изменения на закони, които са свързани с приемане на България в еврозоната, коментира Иванов. Това са законът за Българска народна банка, няколко закона за промяна на Търговския закон и други важни нормативни актове, така че да бъдат изпълнени условията за членство, допълни той.

По думите му Асоциацията на индустриалния капитал в България не приема представения от правителството бюджет и настоява да бъдат взети мерки заложеният бюджетен дефицит да бъде ограничен до 3-те процента още в текущата 2023 година.

„Смятаме, че това е напълно изпълнимо условие. Предложихме десет мерки, които ако бъдат осъществени – макар да са болезнени за бизнеса, за домакинствата и за пенсионерите, ще постигнем тази заветна цел. Повече са за орязване на разходи, но имаме предложения и за повишаване на приходите“, коментира гостът

Събеседникът подчерта, че проблемът с човешките ресурси е първият по важност и големина за българския бизнес и той възпрепятства повишаването на икономическия ръст и инвестициите.

„Предложенията ни са в две посоки. На първо място активизиране на резервите, които се намират на българския пазар на труда, защото над един милион са хората в България, които са в трудоспособна възраст и които нито учат, нито работят, нито търсят работа”, посочи Иванов.

За задоволяване на нуждите на работодателите от човешки ресурси е необходима квалификацията и преквалификацията на работниците и служителите, каза още събеседникът и допълни, че това е стъпката, която трябва да бъде предприета – да се инвестират средства в обучението на хора в трудоспособна възраст.

Станете почитател на Класа