Само Несебър и Банско държат ниво на пазара на имоти

Само Несебър и Банско държат ниво на пазара на имоти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.04.2023
  • Сподели:

Спад на почти всички имотни пазари, с изключение на Несебър и Банско - това показват данните на Агенция по вписванията за сделките с недвижими имоти за първото тримесечие на 2023 г. В София се наблюдава понижение от 13.9% в броя продадени имоти спрямо първото тримесечие на 2022 г.

 

 

В Пловдив и Бургас наблюдаваме спад в активността, съответно с 9 и близо 10%.

Най-сериозен изглежда спадът във Варна, където статистиката отчита 2813 продадени имота, което е с 23.4% по-малко спрямо отчетените 3534 сделки година по-рано.

Всички очакват покачване на лихвите в бъдеще и това води до охлаждане на интереса към покупка и купувачите заемат изчаквателна позиция. Добавяйки към това бушуващата война в Украйна и политическата нестабилност, не е изненада, че наблюдаваме тези спадове вече трето тримесечие подред.

Разбира се, трябва да напомним, че статистиката работи с много общи данни и с голямо забавяне, що се касае до сделките с ново строителство, появяващи се в анализите минимум година след сключването на сделката.

До момента не се наблюдава спад нито в продажните цени, нито повишаване при лихвените проценти, но посокота към балансиран пазар е ясно изразена в краткосрочен план. Продавачи и купувачи ще могат спокойно да приключат сделките си, без продавачите да се налага да изживяват стреса от вероятна невъзможност да купят имот с получените от продажбата средства, а купувачите да се налага да влизат в сделка, без да могат да направят повторен оглед, или да наддават за имот, който не покрива техните критерии, просто защото пазара не предлага друго.

Всички се интересуват накъде ще поемат цените, но това е въпрос, чийто отговор ще видим в края на годината. С двуцифрените ръстове, които наблюдавахме през изминалите 3 години, е безвъзвратно приключено.

Разбира се, недвижимите имоти си остават най- сигурната инвестиция, особено при двуцифрена инфлация и политическа и икономическа несигурност, а решението да продадем или купим е въпрос на личен избор.

Станете почитател на Класа