Ники Василев: Бих скъсал този бюджет като редовно правителство и ще го хвърля в коша

Ники Василев: Бих скъсал този бюджет като редовно правителство и ще го хвърля в коша
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.04.2023
  • Сподели:

„Бих казал като гражданин: „Благодаря на служебния кабинет, че е смел да каже грозната истина и да събуди политиците с бомба”. Според мен той това прави и аз съм „За”. Бих скъсал този бюджет като редовно правителство, бих го хвърлил в коша и бих написал нов, който няма нищо общо със сегашния”. Това заяви по НОВА Николай Василев. Той е икономист, бивш вицепремиер, бивш министър от времето на НДСВ, а по-късно и на тройната коалиция. Василев беше и кандидатурата на ИТН за министър-председател в експертен кабинет.

 

 

„Не одобрявам бюджетната политика. Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може, повече дългове. Имаме колкото може, повече дефицити. Раздаваме колкото може, по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме”, каза икономистът. Според него думите „дефицит” и „актуализация” трябва да бъдат забранени в бюджетната политика.

„Аз съм против пипането на данъци. Дори предлагам при подходящи условия, например догодина, данък печалба и данък общ доход да паднат до 9%. Данъците са си добре и събираме горе-долу толкова, колкото трябва. Проблемът е в разходите”, категоричен е експертът. Според него трябва да бъдат ограничени високите държавни харчове.

Василев коментира и политическата ситуация у нас. "В днешно време разликите между партиите са сравнително малки, но личната омраза и невъзможност изобщо да седнат на една маса унищожават всичко". По думите му политическите формации, които са влезли в тройната коалиция преди години, са били с диаметрално различни виждания, но ги е обединил националният интерес. Бившият вицепремиер изрази надежда да бъде съставен редовен кабинет в рамките на 49-ото НС, като подчерта, че „по-добре е някакво правителство, отколкото никога никакво правителство”.

„Обикновено политиците остават в историята не с подобни глупости като „за пети път няма да правим правителство”, а с големите решения, големите реформи и цели, които са постигали”, каза Василев и допълни, че през последните две години никой в чужбина на взема България на сериозно заради политическата криза. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, призна той.

Станете почитател на Класа