Брюксел подсилва социалния аспект в управлението на еврозоната

Европейската комисия предложи да бъде подсилен социалният аспект в управлението на еврозоната поради опасения, че в редица нейни членки ЕС се е превърнал в синоним на икономии и безработица. В публикуваното в сряда предложение еврокомисарят по социалната политика Ласло Андор заяви, че трябва да бъде създадено табло с резултатите, което да отбелязва данните за безработицата и социалните проблеми в страните членки. Така отрано „ще се откриват тенденции“ в безработицата, хората с риск от бедност, младежите, които нито учат, нито са на курсове по преквалификация, неравенството и семейните доходи. Таблото ще бъде интегрирано в бюджетния цикъл на ЕС, така че направените от Брюксел препоръки да вземат предвид тези данни.
Ключовите индикатори ще бъдат за „заетостта и социалните тенденции, които сериозно могат да подкопаят заетостта, социалното приобщаване и човешкия капитал“. Все пак страните членки няма да бъдат принуждавани да променят политиката си в тези области, ако таблото, което трябва да бъде създадено през ноември, покаже провали. „Автоматични последици“ няма да има от резултатите на таблото, тъй като социалната политика и заетостта са в ръцете на страните членки, но те трябва да помогнат на политиците „да се фокусират по-добре“, посочи Андор.
В предложението на еврокомисаря се казва също така, че до края на годината ЕК ще представи препоръки с цел да е по-лесно за хората да търсят и намират работа в други страни членки, след като сега данните показват едва 4 % презгранична трудова мобилност. Документът идва на фона на рекордната безработица в еврозоната, която продължава да се фокусира върху затягането на коланите като изход от икономическата криза. Според последните данни за август 19,2 милиона са безработните в еврозоната. От тях 3,5 милиона (24 %) са младежи. Най-тежка е ситуацията в Гърция, където 63 % от младите хора са без работа.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа