Възможна ли е втора палестинска война?

Лигата на арабските държави насрочи за събота 17 ноември екстремно заседание. Арабските министри ще се съберат в Кайро по искане на Египет и Палестинската автономия. Възниква въпрос: как да се реагира на последните акции в Ивицата Газа. Израелските военни на 14 ноември са убили един от ръководителите на военното крило на ХАМАС Ахмед ал-Дажабари и са обстрелвали квартали на Газа.
Операцията на израелските военни беше отговор на ракетния обстрел срещу Израел от бойците на движението ХАМАС. Представители на Израел вече предупредиха, че всеки отговор от страна на ХАМАС автоматично ще доведе до начало на сухопътна операция в Газа.

Ситуацията се развива стремително. Египет отзова своя посланик от Израел. Израелският посланик напусна Кайро. Проведеното по искане на Палестина, Мароко и Египет екстремно закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН не доведе до нищо. Не бяха приети никакви заявления. Всички очакват реакцията на ХАМАС и арабските страни. Оттам са настроени доста войнствено. Даже прозападния Катар призова за „строго наказание” за Израел.

Най-важният въпрос във връзка със случващото се е: възможна ли е втора война в Газа? С други думи - повторение на израелската операция „Лято олово”, проведена от Израел през 2008-2009 година. Тя започна по аналогична схема и продължи с влизане на израелските войски и атака срещу Газа по море.

Сегашното изостряне на ситуацията в Газа се усложнява и от факта, че президентът на Египет Мурси - един от бившите ръководители на религиозната асоциация „Братя-мюсюлмани” - е настроен доста радикално по отношение на Израел. А Египет е единствената арабска страна, с която Израел има мирен договор. Някой руски експерти по Близкия Изток дават много мрачни прогнози във връзка с това. Ето какво каза ръководителят на руския Институт по Близкия Изток Евгений Сатановский:

- Ще използва ли сега президентът на Египет Мухамед Мурси операцията в Газа за разваляне на мирния договор с Израел или ще намери някакъв повод после - това няма особено значение. Мурси във всеки случай ще денонсира мирния договор с Израел. Войната на Израел с Египет заради ситуацията в Синай, заради общата криза в Египет или по друга причина е необходима на египетското ръководство. И тук не може да се направи нищо.

Станете почитател на Класа