Общините не могат без помощ от държавата

Антим Пършанов, кмет на община Доспат

Решението на кабинета за отпускане на финансова помощ във вид на безлихвен заем е много добро, защото по време на самото изпълнение на проекти местните власти не разполагат със свободни оборотни средства. Докато парите се възстановят от Програмата за развитие на селските райони на общините, са необходими средства, а те нямат наличен финансов ресурс. Това е един много сериозен проблем и ние отдавна настояваме за помощ от правителството, но досега нищо не бе направено.
По Програмата за развитие на селските райони община Доспат има подготвени два проекта на стойност около 1 млн. евро. Подготвили сме и проект за строеж на спортна зала, а на по-късен етап и за културно-информационен център. Подали сме и проект за строеж на ВиК мрежата в населените места. Така че имаме проектна готовност и вече са ни нужни парите. Доколкото знам, много общини с одобрени проекти по ПРСР изпитват сериозен недостиг на средства. Най-бедните от тях ще са най-облагодетелствани, така да се каже, от съвместното постановление на фонд „Земеделие“ и финансовото министерство, което предстои да бъде одобрено. Малките общини почти не могат да ползват банков заем, защото лихвите там са много тежки.
Има промеждутък от време, в което ние не можем да върнем средствата, отпуснати ни за реализация на отделни програми, и тъкмо затова ни трябва този безлихвен заем. Има и друг момент, при който общините участват в определени проекти със съфинансиране. Ние нямаме наши средства и затова не можем да изпълним подобни проекти и обикновено се отказваме от тях. Това също е много ценна помощ, защото с определени суми пари ние привличаме многократно по-големи в регионите си. Истината е, че без помощта на държавата общините не могат да се справят. При това имаме нужда не само от финансова, но и от технологична помощ, за да можем съвместно да усвояваме европейските фондове. Дано всичко се случва по-бързо, защото времето си върви и краят на 2013 г. наближава , а с него и краят на Програмата за развитие на селските райони.

Станете почитател на Класа