Възможни са кадрови промени в кабинета заради протестите

Антоний Гълъбов, социолог

Прогнозите са, че този политически сезон ще се характеризира с повишено социално напрежение и с нарастващ протестен потенциал. Причините: условията в страната са трудни, бюджетът трябва да бъде съхранен в сегашните си параметри и е напълно разбираемо, че различни професионални и социални групи ще реагират с протести.
Съвсем друг е въпросът за начина, по който Българският лекарски съюз (БЛС) и пациентските организации водиха преговорите с правителството. Истината е, че в най-добрия случай реалната реформа в здравеопазването ще започне в началото на следващата година. Съкращенията на средства в сравнение с миналата година и настояването да се изплатят същите пари, както през 2009 г. е нещо, което не може да се нарече нито реформа, нито ще повиши качеството на здравеопазването.
Същественият проблем е в мениджмънта на здравните заведения, но нито БЛС, нито пациентските организации настояват за промяна в това отношение. Те просто искат повече пари. Това ще разшири основата на социалните протести. Възможно е правителството да отстъпи от част от своите намерения, не са изключени дори кадрови промени в кабинета. Всичко зависи от това по какъв начин ще се развият протестите. Опозицията най-вероятно ще се опита да обедини тези протести в един общ фронт, насочен срещу вицепремиера Симеон Дянков. При всички положения ни предстои един напрегнат период.
Възможно е лекарските протести да доведат и до разделение в българското общество, защото то се намира в състояние на дълбока дезинтеграция. Равнищата на солидарност са много ниски и когато определено професионално съсловие протестира, другите, вместо да го подкрепят, са по-скоро готови да представят и те своите искания. Затова се притеснявам от ескалация на исканията.
Досегашните действия на правителството показват, че когато то е изправено пред сериозно социално напрежение, променя предварително заявените си намерения. Това създава и усещането за лъкатушене и непоследователност на това управление.

Станете почитател на Класа