Здравеопазването е най-големият проблем пред правителството

Васил Тончев, социолог, „Сова харис“

Здравната реформа е най-острият проблем пред правителството. Тя засяга страшно много хора и тук последствията от разрешаването на проблема са с изключително широк, включително и политически, контекст. От ключово значение за правителството е как то ще излезе от ситуацията. От една страна, кабинетът трябва да намери пари, а от друга, трябва да изгради такава организация, която да не позволява средствата да изтичат не по предназначение, а да решат проблемите в здравеопазването.
По повод другото искане на лекарите, обявено на извънредния събор на БЛС на 17 септември, за оставки на здравния министър Анна- Мария Борисова, на финансовия министър Симеон Дянков и на заместника му - Владислав Горанов, мисля, че премиерът няма сега да прави смени в кабинета. Страната е реално в предизборна ситуация и няма да е изгодно да се правят кадрови кадрили. Според мен такива решения ще бъдат отлагани, докато минат президентските и местните избори. Не изключвам обаче и вариант при изостряне на ситуацията да се стигне до промени.
В ситуация на криза нещата винаги са двупосочни. От една страна, възникват сериозни проблеми, от друга – усилено се търси изход. Въпросът е какъв ще бъде той – успешен или не. В момента в здравния сектор нещата вървят ден за ден. Търси се просто оцеляване, няма визия за бъдещето.
Това, че има хора, които са готови да обявят безсрочна гладна стачка, щом им засегнат интересите, както в случая с общинаря от ГЕРБ от Бургас, който е против проектонаредба на здравното министерство, това говори за едно. Че има хора, които са попаднали там не да подкрепят обществения интерес, а да развиват своите лични цели.

Станете почитател на Класа