Анелия Александрова с кукерска изложба в Перник

Галерия „Арт салон” – Перник, представя изложбата „Кукери” на младата художничка Анелия Александрова. Официалното откриване ще се състои на 15 януари 2014 г. /сряда/ от 18:00 часа в Двореца на културата в гр. Перник.
Изложбата на Анелия Александрова е част от програмата на XXIII-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” Перник 2014, който е под патронажа на министъра на културата. Експозицията с колажи на тема „Кукери” ще може да бъди видяна от 15 януари до 4 февруари 2014 г.

Анелия Александрова завършва Националната художествена академия в София със специалност магистър по „Стенопис”. През 2011 г. тя защитава докторска степен по „Изкуствознание и изобразителни изкуства” в НХА. Анелия Александрова е носител на престижната награда „Пазител на традициите” 2012 в категория „Изобразителни изкуства” – Млади, тя е и финалист в конкурса „Инвестираме в България” 2013 на ЧЕЗ България и Галерията за модерно изкуство - София. Художничката е и участник в редица конференции, групови национални и международни изложби. Член е на секция „Монументални изкуства” в СБХ.

„Кукери” е седмата поред самостоятелна изложба на Анелия Александрова, която е вдъхновена от вековните български традиции и маскарадна обредност. Изложбата представлява своеобразна интерпретация на българската национална маска и има за цел да пресъздаде усещането за пречистване, не само на сетивно, но и на ментално ниво.




Станете почитател на Класа