Уникалният кинофест за филми от Близкия Изток и Северна Африка тръгва на 15 януари

На 15 януари за шести път в София ще бъде открит фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка Sofia MENAR. Събитието ще стартира в Дома на киното с премиерна прожекция на филма „Наследство”, режисьорски дебют на най-известната близкоизточна актриса Хиам Аббас. Освен режисьор, тя изпълнява и една от главните роли във филма. Партнира й друга голяма звезда – Хафсия Херзи, която българската публика познава от ролите й в „Кус-кус” и „Изворът на жените”. Сред останалите актьори в каста са Ашраф Бархум, който не спира да съчетава холивудски продукции като „Агора” и „Кориолан” с близкоизточни ленти като „Раят днес” и „Булката от Сирия”, ветеранът Макрам Хури, познат от „Мирал” и „Лимонова градина”, и Али Сюлейман, когото сме гледали в „Булката от Сирия” и „Нарове и смирна”.

Красивата студентка Хаджар (Хафсия Херзи) се завръща в родното си село в Галилея, където предстои сватба в семейството й. Преди церемонията момичето решава да сподели с баща си, че е влюбена в талантлив британец, който преподава изящни изкуства в университета в Хайфа. Родителското тяло няма как лесно да пренебрегне традициите в рода градени години наред.

Преди прожекцията на „Наследство”, във фоайето на Дома на киното ще бъде открита изложба „Палестина: Светата земя”.

Филмовият фестивал Sofia MENAR се присъединява към инициативата на ООН, която обяви 2014-та за година на солидарност с палестинския народ.

Фестивалната програма продължава до 2 февруари в салоните на Дома на киното, Евро Синема, кино Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar.

Sofia MENAR Film Festival се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на ИР Иран, Посолството на Държавата Палестина, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Френския център – София, Чешкия център – София, Гьоте инстутит – София, Институт Сервантес – София.



Станете почитател на Класа