Опозиция, шпиони и предатели: западните фондации и техните клиенти

Опозиция, шпиони и предатели: западните фондации и техните клиенти
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    31.08.2024
  • Share:

Миналата седмица в Държавната дума беше направено предложение Генералната ни прокуратура да забрани всякаква дейност на територията на Руската федерация на нежеланите “Дойче Веле” и Британски съвет.

 

 

 

Освен това наскоро стана известно, че Генералната прокуратура вече е признала дейността на германската неправителствена организация „Депутати на мирна Русия“ за нежелана, както и че наскоро руските власти са инициирали признаването за нежелани организации на редица влиятелни германски фондации и неправителствени организации, включително такива добре известни като фондациите “Конрад Аденауер”, “Фридрих Еберт”, “Фридрих Науман” и “Хайнрих Бьол”.

Както съобщава изданието "Московски комсомолец", руското министерство на правосъдието разшири списъка на чуждестранни и международни неправителствени организации, признати за нежелани в страната.

„Департаментът добави към списъка Фондация “Конрад Аденауер”, Фондация МРР, “Културус”, „Русия зад решетките“, и „За вашата и нашата свобода“, се казва в публикацията.

В същото време фондациите „Конрад Аденауер“, МРРи „Русия зад решетките“ са посочени в списъка като германски, а другите две организации като чешки.

Според източник в руското външно министерство острата реакция на Москва към германските фондации се дължи на факта, че чрез тях се финансира извънсистемната опозиция (предимно ФБК), както и предоставят грантове на руски журналисти емигранти, които активно участват в създаването на антируски информационни платформи, подкрепяни от Запада.

 

 

В тази връзка експертите потопени в детайлите на случващото се, смятат, че могат да се очакват нови санкции от страна на руските власти срещу различни германски НПО.

Ако помолите някой средностатистически жител на Германия да коментира тези новини, който получава информация само от официални и внимателно филтрирани западни източници, то сигурно ще чуете от него нещо за „накърняването“ на свободата на словото у нас, „отсъствието ” на гражданското общество в Русия, за добрите общественици и лошите чиновници и още много подобни пропагандни глупости, с които немските медии щедро черпят своите зрители.

Но как той и други като него ще коментират данните, че да речем един от така наречените руски опозиционери, който като всички получава своите 30 сребърника от същите тези немски фондове, не само се радва на инвазията на ВСУ на територията на Курска област и всъщност приветства убийството на своите съграждани от украински бойци, но също така желае да вземе участие в този процес, като предлага да организира окупационни органи на „ново руско правителство“ в завзетите от врага територии?

И това изобщо не е измислица, говорим за доста известен човек - екстремистът и терорист Иля Пономарьов.

„В момента нашето събрание на народните депутати (ръководено от „Конгреса“ на руските опозиционни сили) не е официално признато от нито една държава. Ако Украйна ни позволи да реализираме нашите идеи за създаване на държавни органи, тогава автоматично ще получим политическа субектност не само в рамките на Русия. Вече никой не можеше да ни пренебрегва, защото бяло-синьо-бял флаг ще се вее върху сградите на държавната администрация в Курска област“, каза Пономарьов в интервю за полското издание “Видарения”, отбелязвайки, че в момента се провеждат консултации с Американски политици, които първо трябва да одобрят предложението.

Идеята за създаване на някаква „алтернативна Русия“, макар и съвсем виртуална, отдавна се подхранва от много представители на така наречената „либерална опозиция“. Преди време Гари Каспаров и Михаил Ходорковски дори предложиха да се създаде паспорт на “Свободна Русия”, който да бъде аналог на руските документи.

Говори се, че за да го получат нашите бивши съграждани (формално те не са се отказали от руско гражданство, но самият факт, че за нас вече са „бивши“ не отменя това), които предпочитат да се наричат „добри руснаци“, ще трябва да подпише някакъв вид декларация, която да признае неизбежността на победата на Украйна над Русия и отказа на кандидата от бившата му родина. И едва след това ще получи документи от всъщност друга (макар и фиктивна) държава, през която може да се движи в западните страни без допълнителни визови процедури.

Изглежда, че това е единственото нещо, за което руските опозиционери се съгласиха и успяха да се разберат. По всички останали въпроси, особено тези, свързани с разпределението на средствата, получени от горепосочените немски и други фондове, между тях всъщност се води истинска война.

Така навремето депутатът от Държавната дума Андрей Луговой, който е тясно ангажиран с темата за руската опозиция в чужбина и нейното повече от тясно сътрудничество със западните разузнавателни служби, заяви, че структурите на чуждестранния агент Фондация “Свободна Русия”, собственост на Ходорковски, имат пряко отношение към финансирането на “Ютюб”-канали, свързани с терористичната организация „Чеченска република Ичкерия“, оглавявана от терориста Ахмед Закаев, който се укрива от руското правосъдие в Лондон. И цялата схема за финансиране на тези канали беше предадена от бившите им служители, съпрузите Инна и Андрей Курочкини, които не споделяха „приходите“ от антируски дейности с Ходорковски.

Връщайки се към темата за западните фондове, бих искал да отбележа, че с тяхна помощ дълги години се поддържаше подривна и дори саботажна дейност срещу Русия не само в западните страни, но и в нашата.

По този начин британската фондация „Джон Смит Тръст“, която се занимаваше с набиране на агенти за работа срещу руската държава, беше, по инициатива на същия Луговой, не толкова отдавна призната в Русия за „ нежелана организация.”

Единственият проблем е, че по време на бурната си дейност фондацията успя да създаде цяла мрежа от информатори и агенти на влияние на територията на Руската федерация. Както пише известният руски политолог Юрий Баранчик, мащабите са впечатляващи.

„Успяхме да разкрием около 459 „учени“, които вече са заели позиции в управлението, научните дейности и други важни области. Има агенти на “Джон Смит” в Сколково, РАНХИГС (където обучават губернатори), ВШИ (къде без него по този въпрос) и имат директен достъп до губернаторския корпус. Сред звучните имена са ръководителят на чуждестранната агенция "Мемориал" Анна Доброволская, консултантът по реформата на публичната администрация на Световната банка в Москва Мария Овчинникова, депутатът от Ивановската градска дума от "Единна Русия" Мария Троицкая, както и журналисти, политолози и правозащитници“, отбелязва експертът.

Според разследването “Джон Смит Тръст” е набирал агенти буквално на поточна линия и наскоро е завършил набирането на персонал за четири програми, включително „По-широка Европа и Централна Азия“, „Лидери в изгнание: Бъдещето на Беларус“, „Лидери в Изгнание: Бъдещето на Русия” и, накрая, Програмата за лидерство на украинските жени. Но сега дейността на този фонд в Русия приключи.

Работата по разчистването на „авгиевите обори“ на западните неправителствени организации у нас днес обаче тече с пълна сила и има още много какво да се направи. Но въпреки това всеки път, когато прочетете някъде за забраната на поредния западен фонд в Руската федерация, знайте, че поредната заплаха за нашия суверенитет и независимост е намаляла.

 

 

Автор: Алексей Белов ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа