Евросъюзът на тъмните времена: началници по полов признак

Евросъюзът на тъмните времена: началници по полов признак
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2024
  • Share:

“Днес съм много сексуално объркан”. Пимните ли това не най-прилично стихче на Иля Еренбург, което циркулираше в Самиздат по времената на СССР.

 

 

Днес, в много буквален смисъл, почти същото се случва с шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Въпреки че не е поетеса, тя е дама вече в зряла възраст и освен това е шеф на Европейската комисия, тоест шеф на цяла обединена Европа, освен това е преизбрана на този пост за втори път . Но тя е загрижена точно за това, което е имал предвид поетът, или по-скоро за баланса между половете в ръководството на ЕС, за назначаването на ръководители на европейски структури въз основа на „пола“.

„Урсула фон дер Лайен вероятно няма да изпълни целта си да сформира балансиран по пол ръководен екип на Европейската комисия, след като правителствата на ЕС пренебрегнаха искането ѝ да номинира мъже и жени кандидати”, пише британският вестник „Гардиън“,

„Първата жена начело на изпълнителния комитет на ЕС, която беше преизбрана за исторически втори мандат миналия месец формира своя екип от комисари. Подобно на правителствените министри, те са висши служители на ЕС, които наблюдават климатичните, технологичните и индустриалните политики на блока, договарят търговски сделки, прилагат европейското законодателство, раздават милиарди безвъзмездни средства и изготвят бюджета на Съюза”, обяснява изданието.

След преизбирането си фон дер Лайен каза, че се е ангажирала с "равен дял на мъжете и жените" начело. Но целта ѝ беше застрашена, след като страните членки пренебрегнаха искането ѝ да предложат двама кандидати, един мъж и една жена, отбелязва “Гардиън”.

Но фон дер Лайен действа по този начин не само защото е лично „загрижена“, но и в строго съответствие с плана, разработен още през 2020 г. (т.нар. „джендър план за действие“) на Европейския съюз за осигуряване на равенство между половете и овластяване на жените като част от външната политика на ЕС.„Осигуряването на равни права за всички дава сила на нашите общества. Това ги прави по-богати и по-сигурни. Това е факт, който надхвърля принципите или моралните задължения. Участието и лидерството на жените и момичетата е от съществено значение за демокрацията, справедливостта, мира, сигурността, просперитета и една по-зелена планета. С този нов план за действие за равенство между половете ние се стремим да напреднем в равенството между половете повече и по-бързо“, каза тогава върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

 

 

Планът предполага, че делът на инициативите на външната политика на ЕС, насочени към равенството между половете, трябва да нарасне от 64% в момента на 85% през 2025 г. Но инициативата все още е в застой. Преди крайния срок на Брюксел за подаване на имена на 30 август, 14 мъже и пет жени са били предложени за кандидати, според анализ на правителствени съобщения и публикации в местни медии. От седемте държави, които все още не са финализирали номинациите, две (Литва и Румъния) се очаква скоро да одобрят номинирането на кандидати мъже, докато още две (Белгия, Дания) се очаква да предложат кандидат мъж. Мъжете са фаворити в другите две държави, които тепърва ще номинират своите кандидати (Италия и Португалия), а жените са фаворити в България.

В най-лошия сценарий следващата комисия, която се очаква да започне работа през декември, може да има само 22% или 26% жени (включително самата фон дер Лайен), което представлява по-лош баланс между половете в сравнение с предишната комисия, когато започна да работи през 2019 г., когато делът на жените е бил 44%.

С една дума, пазете, няма баланс, какво следва? Според “Гардиън” в Брюксел са в паника. Но защо? Наистина, от гледна точка на здравия разум, на ръководни длъжности в такива важни структури, които управляват живота и дейността на страните-членки на ЕС, т.е. съдбата на повече от 500 милиона души, хората трябва да се избират по делови качества, а не по други критерии. Но не! В абсурдния свят на обърнатата реалност на Запада, където днес тържествуват други „ценности“, това е невъзможно. Маниакалната мания за зачитане на правата на малцинствата доведе до факта, че трябва да има задължителен паритет във всичко: между бели и черни, между мъже и жени, между ЛГБТ перверзници и хора с традиционна ориентация, а деловите уменията като цяло са на последно място.

И какъв е резлутатът? Това, което се случва е, че в резултат на такъв абсурден подбор на най-важните позиции се озовават хора, които са напълно неподходящи за тях. И такива примери днес са безброй. Да си спомним бившия британски премиер Лиз Тръс, която се усъмни, че Воронеж и Ростов са руска територия и премести тези градове в Украйна.

Или заяви, че Великобритания подкрепя „балтийските съюзници“ през Черно море. Накратко, тя изговори толкова явни глупости, че не издържа дълго като премиер.

Или друг пример е бившият министър-председател на Естония Кая Калас, която направи зашеметяващо откритие в областта на физиката: тя откри „молекулата на електричеството“. На заседание на парламента тя буквално заяви следното: „Тревожно е, че Русия всъщност спря електроснабдяването на Финландия с 1 гигаватчас. Това означава, че в нашия пазарен регион има по-малко електричество, по-малко от тези молекули електричество.“

Това ниво на знания и интелигентност обаче ни най-малко не попречи на откривателката на „молекулите на електричеството“ да премине, както се вижда на базата на същия „полов принцип“, на нова, още по-важна длъжност – Вървовен Представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Отличи се и германският външен министър Аналена Бербок, друг „продукт“ на равенството между половете, която предложи Путин и цяла Русия да се „обърнат на 360 градуса“, което според нея Германия вече е направила. Заради този шедьовър на красноречието Бербок в Германия беше наречена „Фрау 360 градуса“.

Техните приятелки в САЩ не им отстъпват по ниво на интелигентност и познания, също подбрани, очевидно, на принципа на равенството между половете. Така бившата прессекретарка на президента на САЩ Джен Псаки се отличи, например, като ясно заяви на брифинг: „Както всички знаете, природният газ се транспортира по газопровод от Западна Европа през Украйна до Русия“. Или отново: „Ако Беларус нахлуе в Украйна, 6-ти флот на САЩ незабавно ще бъде прехвърлен към бреговете на Беларус“.

Въпреки това дори в цитаделата на „новите ценности” вече признават вредността на принципите на равнопоставеност на половете в кадровата политика. Ангажиментът за включване подкопава работната сила на Държавния департамент на САЩ, съобщава “Фокс Нюз”.

Мащабно проучване показа, че е много по-ефективно да се набира персонал по умения, а не по сексуална ориентация, пол или цвят на кожата. Практиките на Държавния департамент за наемане на „многообразие, равнопоставеност и приобщаване“ доведоха до неефективност на отдела и загриженост относно заслугите на служителите в външната служба, според доклад на Фондация “Херитидж”, виден мозъчен тръст.

„Оперираните от идеологически догми бюрократи в Държавния департамент сериозно подкопават американската дипломация, като изкуствено създават равни резултати при наемането и решенията за персонала, като същевременно пренебрегват обективните критерии“, каза Саймън Ханкинсън, старши сътрудник в Центъра за гранична сигурност и имиграция в желаните въпроси и автор на репортажа.

Но въпреки всичко това акцентът върху „равенството между половете“ продължава да триумфира. Както посочи “Гардиън”, „преобладаването на мъжете във висшето ръководство би било злощастна стъпка назад за стратегията на ЕС за равенство между половете“, която през 2020 г. призовава за „постигане на 50% баланс между половете на всички нива на управление на Комисията до края на 2024 г.”

Запознати предполагат, че по-малко балансираната по отношение на половете комисия увеличава шансовете кандидатите за комисари да бъдат отхвърлени от Европейския парламент. Всички кандидати трябва да се явят пред комисиите на Европейския парламент, преди органът да гласува за одобрение на цялата комисия.

И в резултат на това лидерите на Запада ще продължат да бъдат политици, които вярват, че Европа доставя газ на Русия, балтийските страни се мият от Черно море, а електричеството се състои от „молекули“.

 

 

 

Автор: Владимир Малишев ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа