Киър Стармър: Промяната започва от тук

Киър Стармър: Промяната започва от тук
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2024
  • Share:

Лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че страната е гласувала за промяна и е време неговата партия да я осигури, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Стармър направи изявления, след като стана ясно, че той печели в избирателния си район и си осигурява място в Камарата на общините на британския парламент.

„Тази вечер хората тук и в цялата страна се произнесоха и те са готови за промяна. Промяната започва от тук“, обяви Стармър.

Екзитполовете, публикувани в четвъртък вечер след края на гласуването в Обединеното кралство, показват, че лейбъристите печелят категорично изборите с очаквани 410 места от общо 650 в Камарата на общините. Това прави практически сигурно, че Стармър ще наследи Риши Сунак на премиерския пост и ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Торите регистрират най-тежкото си изборно поражение в историята и се очаква да получат едва 131 места. Най-високопоставеният техен представител, за когото вече е ясно, че губи депутатското си място, е министърът на отбраната Грант Шапс.

Лидерът на дясната националистическа партия „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фараж за първи път ще седне в Уестминстърския дворец след седем неуспешни опита. Партията му според прогнозите ще има 13 депутати.

Разочарованието на избирателите от консерваторите допринася за силното представяне и на центристките либералдемократи, които се очаква да имат 61 представители в долната камара на парламента. От друга страна Шотландската национална партия, която се застъпва за независимост на Шотландия, отбелязва спад и вероятно ще има едва 10 депутати.

 

Станете почитател на Класа