Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.07.2024
  • Share:
Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев.
 
Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на украински разузнавателни източници. Още в началото изданията коментират, че пакетът вероятно ще бъде неприемлив за Украйна, тъй като се предлага отстъпване на Донецка и Луганска област на Русия и недопускане на Украйна в НАТО.
 
Според британските вестници обаче предложенията за съвместно управление на Крим и даване на възможност за членство в ЕС показват, че Владимир Путин е готов на по-големи отстъпки, отколкото се предполага. 
 
В цитирания план се предвижда Русия да предаде Запорожката АЕЦ и близкия град Енергодар на Украйна и евентуалното връщане на Херсонска и Запорожка области под контрола на Украйна. От Киев ще се иска да не блокира доставките на вода за Крим.
 
Освен това според този план Украйна ще контролира "демилитаризирана зона" с ширина от близо 90 километра по поречието на река Днепър. Западът пък ще трябва да отмени санкциите върху руския петрол и газ, както и банковия сектор.
 
Предвижда се украинската армия да не надвишава 350 000 численост.
 
Няма официален коментар от САЩ, Русия или Украйна относно предполагаемите контакти и изобщо за посещението на Колоколцев. 
 
"Сън" отбелязва ,че любопитна подробност е, че самолетът на Колоколцев е бил забелязан редом до самолета на Доналд Тръмп при кацането му във Вашингтон.

Станете почитател на Класа