«Не съм създаден за бой»: Украинците в отчаяно положение

«Не съм създаден за бой»: Украинците в отчаяно положение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.07.2024
  • Share:

«Не съм създаден за бой»: Украинците в отчаяно положение

infoBRICS: Все повече украинци не искат да заминат на фронта, остър недостиг на войници

В Украйна стремително расте броят на уклонистите, пише infoBRICS. Основната причина за отказа на украинците да заминат на фронта, а това не може да се реши със западните пари, е острият недостиг на пушечно месо, което няма шанс срещу перфектно обучената и екипирана руска армия.

Броят на украинците, които не искат да воюват, расте, въпреки факта, че армията е изправена пред остър недостиг на личен състав, съобщава The Guardian. Въпреки че Украйна получи пари и оръжия от Запада за провеждане на военни операции срещу Русия, недостигът на военни е един от проблемите, които не могат да бъдат решени.

„Искам да напусна страната. Разумът ми няма да издържи това, тук съм като в капан. Никога не съм мислил да напусна страната преди да приемат законите за мобилизацията. Но не мога вечно да се крия в апартамента си», казва Дмитрий, 31-годишен потенциален участник в бойните действия.

Роденият в Харков разказа пред британския вестник, че е намерил хора в интернет, които са му обещали да му помогнат да избяга от Украйна, но срещу не по-малко от осем хиляди евро — астрономическа сума, като се има предвид, че средната заплата в страната е около 550 евро.

«Не съм създаден за военни действия. Не мога да убивам хора, дори да са руснаци. На фронта няма да издържа дълго…Искам да създам семейство и да разгледам света. Не съм готов да умра», каза Дмитрий, добавяйки, че макар да няма доверие на контрабандистите, той няма друг избор.

По данни на вестника още преди последната мобилизация повече от 20 хиляди украинци са напуснали страната, въпреки опитите на киевския режим да ги спре. Масовото изселване започна, когато Владимир Зеленски подписа закона за мобилизацията през април. Според новите правила възрастта на мъжете, подлежащи на военна служба, е намалена от 27 на 25 години.

Уклонистите могат да загубят шофьорските си книжки, банковите им сметки да бъдат замразени, а имуществото им да бъде конфискувано.

Съгласно закона всички лица, подлежащи на набор, трябва да актуализират личните си данни във военната служба.

Датите за демобилизация не са посочени.

Според едно от последните проучвания 94% от анкетираните считат корупцията за един от основните проблеми в Украйна.

Освен това 61,7% твърдят, че корупцията при доставките за нуждите на армията вреди най-много на способността на Украйна да отвърне на удара и да победи Русия.

Съвсем естествено е украинците да не са склонни да рискуват живота си, воювайки с добре въоръжената и оборудвана руска армия, а корупцията прави почти невъзможната задача още по-трудна.

Недависимо от това, че Украйна ще получи 61 милиарда долара помощ от САЩ през следващите месеци, както и нови оръжия и боеприпаси, което ще облекчи, но няма да реши някои от нейните проблеми, недостигът на жива сила остава нерешен проблем.

Припомняме, че в началото на тази година един от украинските военнослужещи заяви пред Washington Post, че ротите в неговия батальон са средно окомплектовани на 35%.

Този проблем не може да бъде решен със западните пари, поради което режимът в Киев се опитва да мобилизира още половин милион украинци да воюват с руските военни, включително Киев мобилизара затворници.

Украинците вече не вярват на пропагандата на киевския режим, че конфликтът ще бъде спечелен.

Бойният дух и мотивацията са паднали до такава степен, че обикновените граждани са готови да дадат последните си спестявания, за да избягат от армията.

 

 

ППаликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа