«Русия не може да се игнорира»: Време е Украйна да се съгласи на предложението на Путин

«Русия не може да се игнорира»: Време е Украйна да се съгласи на предложението на Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

UnHerd: Украйна беше посъветвана да не отказва мирното предложение на Путин

Украйна не може просто да отхвърли мирното предложение на Русия, пише UnHerd. Украинските въоръжени сили няма да могат да върнат загубените територии. А идеите на Москва крият известни скрити възможности за Киев, убеден е авторът на статията.

 

Превод от UnHerd, Великобратания: 

 

Путин е наясно, че европейците са уморени от конфликта, а политическите партии, критикуващи „неограничената“ подкрепа за Украйна, постигнаха значителни успехи на изборите за Европейски парламент миналия уикенд. В Германия «Алтернативата» и «Алиансът на Сара Вагенкнехт» открито призовават за ограничаване на помощта – подобна позиция заемат австрийската «Партия на свободата» и унгарската «Фидес».

Поддържането и задълбочаването на разногласията между западните съюзници е важна част от дипломатическия инструментариум на Русия, а предложението за прекратяване на огъня може да бъде ефективно средство за постигане на тази цел.

Повече приятелски настроени към Русия политически партии и коментатори вероятно ще се хванат за предложението на Путин, твърдейки, че Москва винаги е искала мир и че войнствените украинци и техните западни поддръжници са тези, които настояват за продължаване на прокси войната.

Освен това предложението вече е на масата и Западът не може просто да го игнорира.

Дори Путин да блъфира, той все пак принуждава американците и европейците да сложат картите си на масата: страните трябва да разкрият каква е крайната им цел в този конфликт и докъде са готови да стигнат, за да я постигнат.

Възнамерява ли Западът да продължи бойните действия до възстановяване на границите от 2014 г. — или има някакво желание да отстъпи територия на Русия?

При цялата продължаваща финансова и военна помощ вече стана ясно, че няма да има никакво настъпление на украинските въоръжени сили и Украйна няма да може да си върне цялата загубена територия. Това ще изисква не само предоставянето на Киев на най-модерните западни оръжейни комплекси, но и разрешение за извършване на удари дълбоко по руска територия.

Въпреки че подобен ход е морално оправдан, той би означавал по-нататъшна ескалация и няма абсолютно никаква гаранция, че Путин няма да прибегне до тактически ядрени оръжия, извеждайки света на ръба на ядрена война, ако руските градове попаднат под обстрел.

От друга страна, в мирното предложение на Москва има скрити възможности.

Дори в умален вид Украйна с помощта на Запада може да се превърне в просперираща държава – като Южна Корея след 1953 г. или Западна Германия след 1945 г.

ППаликрушева

Станете почитател на Класа