Мощно влияние на Путин на конференцията за Украйна в Швейцария

Мощно влияние на Путин на конференцията за Украйна в Швейцария
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Индийският делегат Пауан Капур, държавен секретар във външното министерство и бивш посланик в Русия, заяви, че само варианти, „приемливи и за двете страни“, могат да доведат до мир, пише Bloomberg.

Превод от Bloomberg, САЩ:

 

Зеленски нарече срещата на върха „голям успех“ и изрази увереност, че някои от страните, които се въздържаха, все пак ще подпишат окончателната декларация след консултации с правителствата си.

Камил Гран от аналитичния център на Европейския съвет по международни отношения счита, че сдържаността на така наречените страни от БРИКС до голяма степен се обяснява с натиска от страна на Русия и обещанията за евтина енергия, оръжия и изгодни гласове в ООН.

„Те умело се представят за наследници на Съветския съюз в отношенията си с Латинска Америка, Африка, Азия, играейки на идеологията на необвързаността“, каза Гран.

Тази мека подкрепа може да окаже натиск върху Зеленски и да го принуди да направи отстъпки.

Страните извън Запада вече ясно дадоха да се разбере, че нито един форум за създаване на условия за мир без участието на Русия няма да сработи.

Китай и Бразилия представиха контрапланове, предполагайки участието и на двамата противници.

Президентът Владимир Путин задълбочи широко разпространеното безпокойство ден преди срещата, като изложи нов набор от искания и призова Киев да изтегли войските от четирите украински региона, частично завзети от руските сили, като условие за по-нататъшни преговори.

Западните лидери осъдиха ултиматума на Путин веднага след Киев.

„Никоя държава не би се съгласила на такива възмутителни условия“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Станете почитател на Класа