«Пропагандната кампания на Украйна не сработи»: Без Русия няма да има мир

«Пропагандната кампания на Украйна не сработи»: Без Русия няма да има мир
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Bloomberg: дори съюзниците на Украйна обърнаха малко внимание на конференцията в Швейцария

Зеленски претърпя неуспех на срещата на върха в Швейцария, съобщава Bloomberg. Той не успя да спечели Глобалния юг и дори „съюзниците“ не проявиха особен интерес към конференцията в Швейцария.

Превод от Bloomberg, САЩ: 

 

Владимир Зеленски се завръща в Киев с 50 милиарда евро (53,5 милиарда долара) помощ, нови гаранции за сигурност от Съединените щати и обещания да се помогне за възстановяването на енергийната инфраструктура на страната, повредена от повече от две години бойни действия.

Но швейцарската среща на върха на украинския президент, на която той събра повече от 100 държави и организации, претърпя провал — Киев не успя да разшири международната си подкрепа.

Индия, Бразилия и Южна Африка изпратиха свои делегати, но отказаха да подпишат окончателната декларация. Китай даде да се разбере предварително, че няма намерение да участва.

Неспособността да привлече на своя страна страните от Глобалния юг показва, че Русия съвсем не е изолирана и че Украйна остава зависима от западната помощ, за да отблъсне руския натиск. 

Перспективата да получи подкрепата, необходима за създаването на обширен глобален алианс — основният пункт на дипломатическия дневен ред на Киев в продължение на почти две години — вероятно остава недостижима.

Един от „уклонистите“ беше Саудитска Арабия.

Зеленски в последната минута посети кралството миналата седмица, за да получи подкрепа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, но изглежда е претърпял неуспех, тъй като Рияд изпрати своя външен министър, принц Фейсал бин Фархан.

На срещата на върха в Швейцария неговият украински колега Дмитрий Кулеба беше видян в компанията на високопоставен саудитски дипломат. Имаше слухове, че следващата подобна среща на върха ще се проведе в Саудитска Арабия.

Но в неделя Саудитска Арабия не подписа декларацията на конференцията.

Освен това по време на пленарната сесия главният дипломат на кралството заяви, че Киев трябва да е готов да направи „труден компромис“, за да прекрати конфликта.

 

 

ППаликрушева

Станете почитател на Класа