НАТО обсъжда поставянето на ядрения си арсенал в бойна готовност — Столтенберг

НАТО обсъжда поставянето на ядрения си арсенал в бойна готовност — Столтенберг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Страните от Северноатлантическия алианс започнаха консултации за необходимостта от поставяне на ядрени бойни глави в бойна готовност, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Няма да навлизам в оперативни подробности за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат в готовност… но трябва да се консултираме по тези въпроси. Ние правим точно това“, каза Йенс Столтенберг в интервю за британския вестник The Daily Telegraph.

Генералният секретар на Алианса посочи, че НАТО трябва да демонстрира ядрения си арсенал пред света, за да изпрати директен сигнал към враговете на Северноатлантическия алианс.

Той добави, че е особено загрижен за Китай, който активно инвестира в създаване на съвременни оръжия и планира да увеличи броя на своите ядрени бойни глави до хиляда до началото на 2030 г.

„А това означава, че в недалечното бъдеще НАТО вероятно ще се сблъска с нещо, с което не се е сблъсквало досега, а именно два потенциални противника с ядрено оръжие: Китай и Русия. И, разбира се, това води до последствия“, заключи Столтенберг.

Припомняме, че по-рано руският президент Владимир Путин нарече западните идеи за нов световен ред лицемерие. Според него те са насочени изключително към запазване на неоколониалната система, като проявяват същността си под формата на „лицемерие, двойни стандарти и претенции“.

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа