"Ройтерс": Украйна не успя да постигне споразумение с притежателите на облигации за преструктуриране на международен дълг

"Ройтерс": Украйна не успя да постигне споразумение с притежателите на облигации за преструктуриране на международен дълг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Украйна не успя да постигне споразумение с притежателите на облигации за преструктуриране на международен дълг на стойност около 20 милиарда долара, съобщава Reuters.

Изданието припомня, че сегашното споразумение за спиране на плащанията по държавния дълг на Украйна изтича през август.

„Споразумение с притежателите на международни облигации, което позволи на Украйна да спре плащанията след нахлуването на Русия в страната през 2022 г., изтича през август.

Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко каза, че преговорите ще продължат и очаква правителството да постигне споразумение до 1 август.

Официални преговори с притежателите на облигации се водят от близо две седмици, тъй като Украйна се стреми да преработи дълга си, за да запази достъпа до международните пазари, като същевременно отговаря на изискванията на Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране”, пише още Reuters.

Въпреки това, предложението на правителството и насрещното предложение на притежателите на облигации показаха колко далеч са страните и тежката борба, пред която ще се изправи Украйна, за да преструктурира дълга през следващите седмици, посочва изданието.

Марченко каза, че икономиката на страната е "крехко равновесие", което зависи от последователната и значителна подкрепа от нейните партньори. „Навременното преструктуриране на дълга е критична част от тази подкрепа“, каза той. "Силните армии трябва да бъдат подкрепени от силни икономики, за да печелят войни."

 

Станете почитател на Класа