Le Monde с кошмарна новина за френските Mirage 2000-5

Le Monde с кошмарна новина за френските Mirage 2000-5
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Обещаните от френския президент изтребители Mirage 2000-5 няма да помогнат на украинските ВВС, това пише френският вестник Le Mond, цитиран от "Фокус".

Колко, с каква цел и колко ефективни? Много въпроси остават без отговор след обещанието на Еманюел Макрон да достави изтребители на Украйна. 

След оръдията Caesar през февруари 2022 г., в началото на руската инвазия в Украйна, Франция предаде бронирани машини AMX-10 през януари 2023 г., а след това и ракетите Scalp през юли същата година.

Франция предприе още една стъпка в помощта си, като обеща на Киев все още неуточнен брой изтребители Mirage 2000-5. Доставката има за цел да укрепи способностите на Украйна за противовъздушна отбрана, които значително изостават в района около Харков, втория по големина град в страната, който страда от постоянния обстрел на руската авиация.

"Утре ще поставим началото на ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на изтребители Mirage 2000-5, които ще позволят на Украйна да защити своята земя и въздушно пространство", обяви Макрон в четвъртък, 6 юни.

Френският президент също така обеща по същото време да започне програма за обучение на пилоти във Франция - "ключов фактор" за времето на влизане на самолетите в експлоатация - която по думите му ще бъде завършена до края на годината.

Що се отнася до броя и произхода на тези самолети, и двата въпроса остават без отговор, но държавният глава е потвърдил, че е в процес на създаване на "международна коалиция", по подобие на тази, създадена за американските F-16.

"Няма да ви кажа имената на партньорите, нито окончателна цифра (...) Това е по-ефективно и дава на противника по-малка възможност за наблюдение", добави той на следващия ден.

Mirage 2000-5, който е продължение на своя предшественик 2000C, е най-старият самолет на въоръжение във френските военновъздушни сили. На въоръжение от почти 25 години, този модел със сигурност е по-малко мощен от Rafale, който трябва да го замени до 2030 г., но далеч не е остарял.

Той продължава да бъде съществена част от защитата на френското небе, както и от външните операции, особено под егидата на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Както предполага Макрон, той се използва като нещо като "чистач на небето" - функция, която изпълняваше в Сирия, например в подкрепа на Rafales, участващи в мисията "Хамилтън" през 2018 г., проведена с цел санкциониране на използването на химически оръжия от силите, лоялни на сирийския президент Башар Асад.

Той може да се използва и за мисии за наземни атаки, "вече тествани и прилагани от други държави, притежаващи този тип самолети", според френските ВВС, които обаче не го използват за тази цел.

По отношение на противовъздушната отбрана основното му предимство е радарната доплерова многоцелева система, известна с абревиатурата RDY, която може да открива до 24 цели, да ги проследява през нощта и да изстрелва едновременно четири ракети MICA (Missile for Interception, Combat and Self-Defense) с обсег 80 км по толкова отделни цели.

Тя може да бъде насочвана в режим "Fox 3" - код на НАТО, който означава, че ракетата, първоначално насочвана от радара на самолета, "отваря очи" с помощта на електромагнитен или инфрачервен маяк за самонасочване едва след като е близо до целта си, за да се насочи. Едва тогава пилотът на самолета-мишена бива предупреден, че е "закачен", като му остава малко време за реакция.

Колко самолета са на разположение?

Френските военновъздушни сили разполагат с 26 такива самолета, които едва ли са достатъчни, за да отговорят на оперативните им изисквания и на тези на международните мисии, в които участват.

Повечето от тях се използват от ескадрила 1/2 Сигонес, базирана в Люксей, Югоизточна Франция, където един от тях се разбива през ноември 2022 г.

Четири други са постоянно базирани в Джибути (Африка) по силата на споразумение за отбрана, а няколко от тях редовно участват в мисията на НАТО за засилена охрана на въздушното пространство, която включва възпиране на руски самолети да навлизат в евроатлантическото въздушно пространство. Четири самолета са били разположени в Литва през ноември, а два - в Швеция през февруари.

Отговарят ли Mirages на нуждите на Украйна?

Според Джъстин Бронк, експерт по отбранителни системи и изследовател в Кралския институт на обединените служби в Лондон, независимо от броя им, тяхната полезност във всеки случай не е гарантирана.

Обучението на пилоти и обслужващ персонал - от 160 до 280 души на ескадрила - както и създаването на логистични вериги може дори да бъде в ущърб на разполагането на F-16, смята той.

Ето защо наскоро Швеция реши да не доставя изтребители Gripen, въпреки че те са по-подходящи от Mirages за нуждите на украинската армия, обяснява британският изследовател, като смята френското решение за "малко странно", не само заради сроковете, но и заради използваните оръжия.

"Това, от което украинските военновъздушни сили се нуждаят най-спешно, е способността да "ангажират" руски изтребители, действащи на 50, 60 или 70 км зад фронтовата линия, на много голяма височина и с голяма скорост", смята Бронк.

"Само ракетите с голям обсег на действие могат да бъдат наистина ефективни, а обсегът на MICA е значително по-малък от този на американските AIM-120 AMRAAM, с които вероятно ще бъдат оборудвани F-16, и който дори не е достатъчен."

"За да се доближиш до фронтовата линия и да доближиш руските самолети в обсега на действие, трябва да летиш много ниско.

Това означава, че ракетата започва траекторията си в много гъста атмосфера и трябва да се бори с гравитацията", обяснява той, като добавя, че "зоната на забрана за бягство" - с други думи, разстоянието, което гарантира ефективността на изстрела - по правило е между една трета и една четвърт от максималния обсег.

"Това не означава, че Mirage 2000-5 не може да играе други роли, например да сваля руски безпилотни самолети, но предвид финансовите, логистичните и човешките ограничения не съм убеден, че това е добра идея в момента", заключава Бронк.

Станете почитател на Класа