А. Клинцевич: Западът дори не разбира до край каква кутия на Пандора отваря

А. Клинцевич: Западът дори не разбира до край каква кутия на Пандора отваря
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Редица западни държави позволиха на Киев да използва доставените от тях далекобойни оръжия, за да нанесе удари по руска територия. НАТО разбира ли каква кутия на Пандора са отворили и как това заплашва държавите от НАТО?

 

 

 

Тази тема обсъдихме с военния експерт Андрей Клинцевич в новия епизод на предаването „Ние знаем“.

Съединените щати няма да оставят Европа, още по-малко Украйна, сами. Защо? Това беше добре обяснено от американския сенатор Линдзи Греъм.

Той каза по CBS News: Вашингтон трябва да продължи да подкрепя Киев, защото тази война може да има икономически ползи за Съединените щати и западните страни.

"Ако сега помогнем на Украйна, тя може да стане най-добрият бизнес партньор, за който някога сме мечтали. Тези 10-12 трилиона долара в критични минерални ресурси биха могли да бъдат използвани от Украйна и Запада, вместо да бъдат дадени на [руския президент Владимир] Путин и Китай.

Много зависи как ще свърши всичко в Украйна. Нека им помогнем да спечелят война, която не можем да си позволим да загубим. Нека намерим начин да сложим край.

По един или друг начин, те [Украйна - бел. ред.] седят на златна мина. Да дадем на Путин 10-12 трилиона долара за важни минерали, които той ще сподели с Китай, е просто смешно."- каза американският сенатор.

Всъщност американските сенатори, които са се обогатили с милиони долари от този конфликт, искат войната да продължи. А украинците в тази бизнес схема са просто консумативи. Това мнение изрази почетният професор в Масачузетския технологичен институт, бившият съветник на Пентагона Теодор Постол.

"Украйна загуби в тази война. Нищо не може да я спаси, освен ако руснаците по някаква напълно неразбираема причина не решат да сложат оръжие и да се приберат.

С изключение на този вариант, нищо не може да спаси Украйна - абсолютно нищо. Тя напълно загуби тази война. Когато Зеленски призовава тези млади украинци, той на първо място унищожава икономиката на страната си.

По отношение на демографията в бъдеще ще има черна дупка в Украйна поради това, което сега правят на своите репродуктивни поколения,"- казва Постол.

„Ако Русия спечели войната, Украйна ще бомбардира руските училища. Статия с това заглавие е публикувана във в. „Експрес“.

Според изданието, ако Русия победи в Украйна, тогава „Украйна ще започне бунтовническа кампания вътре в Русия и тя ще бъде много по-разрушителна от всичко, което сме виждали на фронтовата линия“.

"Тази дейност ще включва бомбардиране на училища, бомбардиране на инфраструктура. Ще започне сериозно, ако на Зеленски бъде наложено някакво мирно споразумение",- пише изданието.

Според военния експерт Никълъс Дръмънд, който съветва Британския комитет по национална отбрана, те вече абсолютно планират подобни атаки.

Значи това е обявен тероризъм? Водещата на „Първи руски“ Елена Афонина обсъди този въпрос с военния експерт, ръководител на Центъра за изследване на военно-политическите конфликти Андрей Клинцевич в ефира на предаването „Ние сме в течение“.

Великобритания използва контролиран терор

Елена Афонина: Андрей Францевич, написаното в тази публикация не може да се нарече другояче освен тероризъм. Стана ли това норма за Великобритания, Украйна и Америка?

Андрей Клинцевич: Не бих казал, че това е станало норма за Великобритания. Британското външно разузнаване Ми-6 призова в социалните си мрежи за необходимостта от повече атентати срещу ръководители на администрации, контролирани от Русия, от повече терористични атаки на руска територия, от унищожаване на лидери на общественото мнение. И виждаме, че точно това прави Украйна.

Вижте кадрите от дронове, които падат на наши територии или удрят на хиляда километра дълбочина. Или върху изкопаните икони, които са били транспортирани през Грузия.

Навсякъде имаше бели експлозиви, които силно напомняха на британския Пи-8 (PE8 L23A1). Този, който се доставя в големи количества в Украйна. Всички БПЛА, летящи към нас, са пълни с това.

Напомням, че британците са основоположниците на морския тероризъм, който сега се въвежда от украинския президент Владимир Зеленски. Защото правят пари от това.

В Черно море морските застраховки скочиха 10 пъти. Следователно е от полза за тях. А и освен това Великобритания е страната, която спря мирния процес, когато имаше преговори в Истанбул. И конфликтът продължи.

Защо им е нужно това? Факт е, че сега Великобритания губи така наречената неоколониална рента и престава да печели пари от света. Затова една добра, динамично развиваща се Европа не им е изгодна.

Те искат конфликт, който ще позволи на активите да се обезценят. И или ги трансформирайте, преместете ги във Великобритания (което се случва сега), или ги купете на безценица.

Следователно има пряка икономическа зависимост. И желанието за участие в тероризма, разбира се, не остарява. Британците нападнаха и това е контролирана теория

Москва начерта червените линии

Но дори това да е контролиран терор, пак има логика, че всичко, което идва в Украйна, всяко оръжие с голям обсег, става украинско. Точно това, доколкото разбирам, сега се опитват да втълпят в съзнанието на хората, така че по-късно да няма въпроси защо всъщност американските и френските ракети и снаряди летят в Русия.

Това вече се случва. Но ако има доста забележими удари по мирни цели някъде в дълбините на Русия, например по училища, за които пише британски журналист, или клиники и болници, как тогава ще обяснят, че тези удари не се координират от украинци?

„Само ние можем да обясним това, но те няма да ни чуят.“

За съжаление западният свят е в информационен балон. Те имат своя собствена реалност, която не се основава на никакви правни актове. Но само по правилата, към които се отнасят. Така са казали, така е. Освен това, това правило може да се промени.

Мисля, че в близко бъдеще ще предадем нашите високотехнологични оръжия на враговете на Великобритания или Америка. И тогава техните бази ще бъдат атакувани.

И тогава, когато погледнат фрагментите от високоскоростни ракети и кажат, че са руски, ние ще кажем: момчета, всичко е в съответствие с това, което казахте!

Всичко това се прехвърля в други държави в официални договори, така че, моля, изпращайте всички искове там. И ние нямаме нищо общо с това.

Те отлично разбират, че целеуказването, разработването на полетна задача, сателитното разузнаване и определянето на координатите на този или онзи обект - всичко това изисква голяма, добре развита инфраструктура, каквато Украйна няма. Само НАТО може да направи това. И не само една държава, а колективно.

Нашето военнополитическо ръководство сериозно очерта червени линии. Честно казано, вече сме готови на всичко. И ние очакваме, че ракетите Storm Shadow или Attack MS в максималната версия от 300 км могат да бъдат изстреляни от Украйна.

Колкото до украинските дронове. Сглобяват се от резервни части, които се продават свободно по целия свят. Корпусите на същия китайски МиГ-5 могат да летят на разстояние до 1000 км.

Единственият въпрос е експлозивите. Както вече казах, той е предимно британски или американски. Тоест западни хай-тек. И тук, разбира се, ще бъде по-трудно да ви въвлекат в тази ситуация. Но ние говорим за сериозни боеприпаси, които според мен ще бъдат използвани в близко бъдеще.

Дали Западът осъзнава, че е отворил кутията на Пандора?

Това, което току-що казахте, е напълно потвърдено от Американския институт за изучаване на войната. Наскоро той разкритикува облекчаването на ограниченията от страна на администрацията на президента Джо Байдън върху използването на американски оръжия от Украйна. Това пише немското списание Focus. Според Американския институт тази релаксация е недостатъчна. Само неограниченото използване на оръжия, доставени от Запада, може значително да подкопае оперативните възможности на Русия във вътрешността на страната, пише изданието. Досега в резултат на промяната на политиката украинците са успели да достигнат не повече от 16% от руската територия с оръжията, които са получили.

В същото време най-малко 84% от руската територия в обсега на украинските оръжия остава в безопасност от атака, като по този начин по-голямата част от руската територия все още е защитена от възможни атаки. Те говорят за това в Американския институт за изучаване на войната и без колебание излагат всичко.

Ако вече директно казват, че 84% от територията на Русия е в обсега на американски (украински) оръжия, които все още не се използват, тогава къде всъщност са онези трудни места на картата на страната ни, които биха могли да бъдат привлекателност за тези терористични атаки?

„Те избират тактиката на максимален натиск.“ Ако прочетете внимателно статията на Daily Express, те хвърлят разказ, че руските граждани ще бъдат недоволни от ръководството на страната, защото не могат да ги защитят.

Това е основната цел на тези терористични действия. Тоест, това е „прозорецът на Овертон“. Имало едно време Джоузеф Овъртън, американски философ, представи тезата за това как общественото мнение може да бъде променено от радикално „не“ към приемливо и т.н..

Следователно те се търкалят в разказа, че ще има терористична атака и хората вече свикват с факта, че руските училища са бомбардирани .

Реално те ще избират обекти по нашата граница на разстояние 100-200 км, където, разбира се, сателитното разузнаване показва не толкова висока концентрация на системи за ПВО.

И това ще им позволи да формулират летателна мисия, маршрут, заобикалящ системите за противовъздушна отбрана, и да ударят някакъв граждански инфраструктурен обект, разбирайки, че училищата за нашите граждани, за нашите деца са ключов фактор.

Сигурен съм, че Западът дори не осъзнава напълно каква кутия на Пандора отваря. И какви проблеми може да има на техните територии.

Въпреки че руското външно министерство предупреди за това и лично Великобритания. Че ще нанасяме удари не само по британски цели на територията на Украйна, но и извън нейните граници.

Британската военновъздушна база в Кипър се намира на 200 км от Сирия. И ако някоя група случайно удари тази база и унищожи определен брой самолети, тогава ще има много крясъци. Но всъщност Западът наистина разбира само силата. И наскоро видяхме, че това е така.

Как ще отговори Русия?

В съответствие с решението на президента на Русия започна вторият етап от ученията на нестратегическите ядрени сили. По време на ученията ще бъде отработен въпросът за съвместната подготовка на подразделения на въоръжените сили на Руската федерация и Беларус за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие. Това е тема, която силно тревожи нашите външни врагове и непартньори. Освен носителя на хиперзвукови ракети "Циркон", в столицата на Куба, само на 180 км от бреговете на САЩ, пристигна фрегатата "Адмирал Горшков".

Очаква се атомната подводница "Казан", носител на крилати и хиперзвукови ракети, да пристигне в пристанището на Хавана. Междувременно ядреният самолетоносач Дуайт Айзенхауер напусна бреговете на Йемен и се придвижва към Суецкия канал след две атаки на хусите срещу самолетоносача.

Можем ли сега да покажем намеренията си, като провеждаме упражнения? Можем ли да покажем силата на нашия флот? Хусите например много лесно се справят с дроновете. Всеки по някакъв начин гледа и казва: леле! Къде е отговорът? Но всъщност като че ли няма отговори. Може ли Русия да направи същото?

— Технически това не е проблем за нас. Първият полет на армейската авиация или нашите морски изтребители ще ги унищожи мигновено.

Друг е въпросът, че ние се различаваме от хусите. Да, най-вероятно иранците са им дали високотехнологични ракети, които могат да свалят.

А хусите нямат какво да губят, не им е останало нищо на повърхността. Скитат се някъде в пещери, в някакви пясъчни землянки, които са изкопали и т.н.

Но Русия е в съвсем различна ситуация. А нашето сваляне на американски самолет ще се приеме като incident belli - повод за война.

Зеленски мечтае страните от НАТО да бъдат въвлечени в този конфликт. В идеалния случай САЩ. Тогава част от проблемите ще бъдат прехвърлени върху техните плещи. И за тях това би било идеално решение.

От гледна точка на стълбата на ескалацията американците ни провокират към това. Моля, направете нещо руско. Или дори удари ядрена бомба някъде на територията на Украйна или Европа.

Тогава това ще ни позволи напълно да разопаковаме всичките си възможности и цялата тази огромна армада, която подготвяме в Европа, ще хвърлим срещу Украйна и това само ще обедини всички нас.

Затова нямаме нужда от такъв повод, трябва ни спокойствие. Бавно да ги накараш просто да се уморят от този конфликт. Освен това политическата ситуация в Европа вече е различна.

Да вземем за пример последните избори за Европейски парламент. Виждаме как гласуват. Освен това предстоят президентските избори в Америка. И може да има всичко, дори гражданска война.

Защото кандидатите за президент просто се мразят и разбират, че победата на единия означава автоматично затваряне на цялото семейство или анулиране на другия. Битката ще е сериозна, това никога не се е случвало в Америка. Затова не бива да прибързваме с никакви емоционални действия.

Ако един дрон беше свален, имаше много ненужни последствия. Но някакъв удар, тестване на някаква мощна насочена система за електронна война, която просто ще започне да го мачка по нашите брегове, така че той да не види и да не чуе нищо и да бъде принуден да се върне обратно в италианските бази - това, аз Мисля, че не би било лошо решение.

Руснакът търпи дълго, но удря силно

Какво се случва в медийното пространство? Или казват, че даваме зелена светлина за удари дълбоко в Русия с нашите оръжия, тогава не... Дадоха зелена светлина - всички говорят за това, всички пишат за това.

Мария Захарова, представител на руското външно министерство, излиза и казва, че стига да следваме западния дневен ред, на всички е ясно, на експертите е ясно, че са били, бият и ще продължават да бъдат бити. . Днес всички подскачат, че Америка позволи на забранената у нас терористична организация Азов* да използва оръжията си. Всички пак подскачат по тази тема. Защо винаги обсъждаме какво прави другата страна?

„Ние правим много неща, които са много болезнени за Съединените щати.“ Но нашата специфика е такава, че не се хвалим особено с нея и не я изхвърляме в обществения дневен ред. Просто няма смисъл.

Напомням, че разполагаме с 40-хиляден африкански корпус, който систематично изтласква американците, британците, французите и германците от африканския континент.

И в Нигер нашите бойци са в съседни хангари с американците. Тоест натискаме там от всички страни. Ако го заснемете красиво и го покажете, ще бъде бомба, която ще взриви света.

А американците действат в рамките на информационни и психологически операции. От гледна точка на военните цели няма смисъл да се посочва дали са дали зелена светлина или не.

Те тихо му дадоха затворена поръчка и това е, те го използват там. И ако те правят това публично, те по този начин влияят на нашето съзнание. И то доста ефективно.

Разбира се, до известна степен тези неща могат да бъдат изравнени, като се разсеят тези митове. Това е, което правим сега.

И второто е да действаме проактивно, да зарежем всичките си планове, задачи и всичко останало. Например, кажете, че ако пристигне първата ракета Storm Shadow, тя веднага ще удари британска база. Нека просто го кажа публично.

Ние ще ударим с камата, а копчето ще бъде натиснато от някакви бунтовници по чехли на сирийска територия, не от нас. Разбира се, че ще има много пищене. Но това не е в нашите традиции, ние не го правим.

Това донякъде напомня на битки в международни кръчми. Американците обичат да тормозят поляците. Ще излязат на улицата и ще се бият.

И руснакът ще гледа мълчаливо, но след това ще грабне масата и ще нанесе контузии, много сериозни. Затова смятат, че не могат да се бият с руснаците. А ние водим външната политика по абсолютно същия начин. Следователно този фактор трябва да се вземе предвид.

Бавно ще ги накажем всички и ще ги победим. А шумът, който вдигат в медиите, е насочен към нашето съзнание. И до известна степен мнозина са податливи на това.

* "Азов" е терористична организация, забранена в Русия.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа