„Край на епохата“. Саудитците нанесоха мощен удар по петродолара

„Край на епохата“. Саудитците нанесоха мощен удар по петродолара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Споразумението за сигурност, подписано от Саудитска Арабия и САЩ на 8 юни 1974 г., изтече и Рияд отказа да го поднови. Този документ задължава саудитците да продават петрол само за долари. Сега такова ограничение няма. Какво ще промени това и защо Русия и БРИКС ще спечелят?

 

 

Каква е сделката

Споразумението предвиждаше създаването на две съвместни комисии - за икономическото сътрудничество и военните нужди на Саудитска Арабия.

Това помогна за стабилизиране на ситуацията след шоковете, причинени от премахването на златния стандарт в САЩ през 1971 г. и кризата от 1973-1974 г. Тогава само за няколко дни световният пазар на петрол потъна в хаос. Американците стояха на дълги опашки, за да купуват бензин, а цените на черното злато се утроиха.

„Споразумението позволи на Съединените щати да получат гарантирани количества суровини на добра цена, избягвайки рисковете от ембарго, а Саудитска Арабия придоби интелектуален, технологичен съюзник и стана изключително богата“, отбелязва Павел Севостянов, изпълняващ длъжността държавен съветник, сътрудник Професор в катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси на Руския икономически университет "Плеханов".

Сделката отбеляза възможно най-тясното сътрудничество: саудитците продават петрол изключително за долари, Вашингтон подкрепя Рияд, включително с оръжие. Съединените щати значително разшириха глобалното си икономическо влияние - ерата на "петродолара" започна.

Добри причини

Отказът за подновяване на споразумението не беше неочакван. Министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал Джадан предупреди за това миналата година на Световния икономически форум в Давос.

„Американците имат колосален държавен външен дълг и двоен дефицит: външнотърговски - те внасят повече, отколкото изнасят, плюс в същото време бюджетен дефицит, което заплашва да обезцени националната валута в дългосрочен план“, посочва Николай Вавилов , специалист в отдела за стратегически изследвания в „Тотал Рисърч“.

Освен това Рияд отдавна не е слаб регионален играч, а основен износител на петрол, чиито решения са решаващи в картела ОПЕК – а следователно и в целия свят.

И накрая, саудитците наистина не харесаха антируските санкции и „милитаризацията“ на долара.

„Всички разбират и виждат: това, което беше непоклатимо преди пет до десет години, сега се променя или изчезва напълно. Това се отнася за почти всички аспекти на световния ред и закони. Това не е отделна история на Рияд, който изведнъж реши да се измъкне от игото на американския тоталитаризъм. Това са реалностите на съвременния свят, където зависимостта от един или двама партньори е допълнителен риск да страдате от доста бързо променящия се „политически вятър", казва Олег Калманович, главен анализатор в „Неомаркетс.“

Отказът от петродоларовото споразумение е диверсификация на рисковете в контекста на геополитическата нестабилност и американските санкции.

Мултивалутни плащания

Икономистите подчертават, че нарушаването на половинвековното споразумение е сериозна стъпка встрани от петродоларовата система. Глобалната тенденция за използване на други валути в международната търговия ще се засили.

Русия, Иран, Саудитска Арабия, Китай и други страни все повече преминават към национални парични единици при взаимни разплащания. През 2023 г. 20% от петрола в света не е бил купен за долар.

Сега саудитците могат да продават черно злато за всяка валута. По-специално, Рияд отдавна обсъжда плащане в юани с Китай.

„Това се обяснява с големите доставки на петрол за Китай. Саудитците изпращат 350-500 хиляди барела на ден (през февруари - 373, а през март - 1,6-1,8 милиона тона през 2023 г.). Ако се съгласят, петродоларът ще получи тежък удар“, отбелязва Олга Веретеникова, вицепрезидент на аналитичната компания „Борсел“.

Цифровите валути, като биткойн, също се разглеждат. Саудитска Арабия наскоро обяви участие в проекта „ЕмБридж“, който има за цел да улесни незабавните трансгранични плащания и валутни транзакции, използвайки технологията на разпределената книга. Мащабът на „бездоларовите“ разплащания за стоки в рамките на новата технология ще расте.

Подобна диверсификация е особено важна, като се има предвид, че Саудитска Арабия вече е с единия крак в БРИКС. Именно там, според наблюдатели, Рияд ще насочи освободената си „сила“.

Доларът ще започне да губи влияние по-бързо и в резултат на това финансовите пазари в САЩ ще отслабнат. Намаляването на циркулацията на американската валута ще подкопае способността на Вашингтон да включи печатната преса и да натрупа национален дълг, както и да печели пари от износ. Това очевидно няма да добави точки към основната резервна валута.

Автор: Елена Савелиева ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа