„Това ще промени хода на войната“. Какво обеща Западът на Украйна?

„Това ще промени хода на войната“. Какво обеща Западът на Украйна?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Почти всички страни от НАТО отмениха забраната ВСУ да нанасят удари със западни оръжия срещу цели дълбоко в Русия. Това дава на Киев нови възможности и заплашва да доведе до сериозна ескалация.

 

 

 

Прочетете какво е особено опасно от арсенала на Украйна.

Ще стигне до Воронеж

Разбира се, не всички в НАТО снабдяват Киев с далекобойни и високоточни оръжия. По-конкретно, разрешението на балтийските страни или Канада да ударят Русия има чисто декларативен характер и има за цел да демонстрира единството на съюзниците. Някои ударни системи се използват на „стара“ руска територия от дълго време. Например чешките РСЗО РМ-70 „Вампир“ редовно обстрелват Белгород. Но доскоро Западът не прекрачи определена граница и не даваше зелена светлина на ВСУ да използват най-мощните оръжия.

Така украинските въоръжени сили поразиха Крим и новите региони изключително с американски оперативно-тактически ракети АТАКМС. Повечето от тези ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана, но понякога те пробиват и поразяват цели. Касетъчната бойна глава на АТАКМС е ефективна при поразяване на инфраструктура, летища, леки бронирани превозни средства и пехота в открити райони. Пристигането на такава ракета в голям град означава много жертви.

Известно е, че украинските въоръжени сили са получили от американците АТАКМС в две версии – „Блок-1“ и „Блок-1А“ с обсег съответно 165 и 300 километра. Модификация с по-голям обсег от центъра на Харков достига до Воронеж. В близост до този град има много военни съоръжения, по-специално летището „Балтимор“. А от контролираната от Киев част на Запорожие АТАКМС ще лети до Ростов на Дон, важен транзитен пункт за руските войски, действащи в Донецко направление.

Джо Байдън каза през май, че американските оръжия могат да се използват само за контрабатарейна борба срещу цели, заплашващи района на Харков. Въпреки това е много вероятно тази забрана или да не се спазва, или скоро да бъде премахната тихомълком. Малко вероятно е Вашингтон да устои на изкушението да изпита силата на ПВО, прикриваща големите руски тилови бази.

За защитени цели

ВСУ  разполагат и с доста голям брой крилати ракети с въздушно изстрелване: британската „Сторм Шадоу“ и френската „Скалп“. За тях западни специалисти модернизираха украинските фронтови бомбардировачи Су-24. Основните характеристики на тези ракети са невидимост за радара и нисък профил на полета, което ги прави трудни за откриване от дежурните системи за ПВО.

Бойна глава с водещ заряд за унищожаване на почвата или проникване в бункер, както и предпазител с променливо закъснение за контролиране на детонацията на основния заряд също представляват сериозна заплаха. Такива ракети са предназначени за унищожаване на защитени цели - командни пунктове, контролни и комуникационни центрове, летища, пристанища, електроцентрали, зони за структурна поддръжка на самолети, складове за боеприпаси, надводни кораби и подводници в пристанища, мостове и други стратегически обекти.

Обхватът на „Сторм Шадоу“ и „Скалп“ е около 560 километра. Бомбардировачът Су-24, след като ги изстреля от въздушното пространство над Киев, ще достигне Московска област, атакувайки например Серпухов или Обнинск. В района на Москва има много отбранителни предприятия, които са вкусна цел за ВСУ.

Основна заплаха

Основната опасност обаче са изтребителите Ф-16, които Киев ще получи това лято. Бойният радиус на тези самолети с резевни резервоари за гориво е повече от четири хиляди километра. Обсегът на действие на крилатите ракети ДЖАССМ-EР е почти хиляда километра. При липса на съпротива Ф-16, излитащ от Миргород, на теория е способен да изстреля до Иркутск. Столицата също може да бъде атакувана. А „пропуските“ в руската ПВО ще бъдат посочени на украинците от НАТО, който провежда денонощно електронно разузнаване на руска територия.

ВСУ ще придобият около 60 F-16, което е много сериозно. Киев обаче има много малко обучени пилоти. Възможно е в пилотските кабини на западните самолети да седят неукраинци.

„Очевидно покровителите на Киев ще поверят Ф-16 на западни пилоти, които могат да се нарекат наемници, защото има едва десетина повече или по-малко обучени украински пилоти . Това не стига за реална бойна дейност. Те ще бъдат свалени и от тази десетка няма да остане много. Но не е лесно да се намерят пилоти от НАТО. Военните виждат какво се случва: колко наемници вече са загинали, как се отнася Киев с тях - изоставя ги, не им плаща“, допълва източникът.

По един или друг начин руската армия трябва да бъде подготвена за появата на Ф-16 в зоната на бойните действия. Най-добрият начин да се бием с тях е да ги унищожим на земята, да дезактивираме летищата им и да ударим конвоите, доставящи резервни части и оръжия от Европа.

В този случай НАТО може да „даде заден ход“ и да забрани на украинците да използват тези машини. Ф-16 е най-успешният в търговско отношение боен самолет на Америка, в експлоатация с повече от 20 държави. Големите загуби ще подкопаят сериозно позициите на САЩ на международния оръжеен пазар.

 

 

 

Автор: Андрей Коц ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа