Британският външен министър предложи блокирането на танкерите с руски нефт

Британският външен министър предложи блокирането на танкерите с руски нефт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Шефът на британското външно министерство предложи да бъдат задържани танкерите с нефт от Русия

 

 

 

Ръководителят на външнополитическото ведомство на Обединеното кралство Дейвид Камерън предложи да бъдат задържани танкерите, превозващи руски петрол .

В разговор с италианското издание Corriere della Sera той предложи да се въведе блокирането на подобни кораби в италианските пристанища.

Дейвид Камерън подчерта важността на прихващането на „сенчестия флот“, за който се твърди, че е замесен в незаконния транспорт на руски петрол по света.

Всеки път, когато такива танкери се изпращат в италианско пристанище, аз настоявам за тяхното задържане. Необходимо е да се спрат всякакви действия - било то движение на средства, нефт, газ или кораби - всичко, което допринася за функционирането на руската военна индустрия.", каза той.

Камерън каза още, че трябва да бъдат наложени санкции срещу компании от други страни, включително Израел, Киргизстан, Китай и Турция. Според него те доставят на Русия стоки с двойна употреба.

Заслужава да се отбележи, че идеята на Камерън не може да се нарече нова . И по-рано имаше предложения танкерите, превозващи руски петрол, да бъдат блокирани.

Друга идея за спирането на танкерите е използането като претекст, че това се прави от грижа за околната среда. Твърди се, че това са остарели кораби, които не са безопасни по отношение на околната среда. Говорим преди всичко за Балтийско море. В случая голяма роля се възлага на Дания, която би могла да затвори проливите за подобни танкери.

Тази идея обаче все още не е реализирана на практика. А датчаните очевидно не бързат да се забъркват в тази каша – още по-рано те заявиха, че нямат възможност да блокират танкерите.

През декември 2022 г. страните от Г-7, Европейският съюз и Австралия въведоха така наречения ценови таван на руския петрол. Цената му не трябва да надвишава 60 долара за барел. Говорим за нефта, който се доставя по море.

Руският президент, от друга страна, забрани доставката на петрол на частни и юридически лица, които поддържат тавана на цените. Това ограничение е в сила до края на 2024 г. (засега).

В западната преса вече има много публикации, според които таваните на цените са неефективни. Всъщност изявлението на Камерън може да се тълкува като косвено признание, че официални лица на Запад също признават неефективността на ценовите тавани.

 

Автор: Олег Артюков ; Превод: ЕС

Станете почитател на Класа