F-16 едва ли ще са решение за авиационните бомби на Русия

F-16 едва ли ще са решение за авиационните бомби на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.06.2024
  • Share:

Украйна се надява самолетите F-16 да помогнат за ограничаване на авиационните бомби, които разрушават позициите на военните и населени места. Но за да постигнат тази цел пилотите трябва да покажат свръхмайсторство, става ясно от публикация във Forbes.

 

 

Руските самолети изстрелват тези бомби от голяма височина и на около 60-70 километра от линията на фронта. Това е далечина, която съществуващите системи за отбрана на Украйна не може да покрие. Надеждата е, че новите западни самолети ще помогнат, но вероятността за това изглежда малка.

Причината са системите за противовъздушна отбрана на Русия, заради които пилотите ще трябва да летят много ниско дори и в тила, а при това положение ракетите, които изстрелват, няма да постигнат предвидената далекобойност от 160 км и вероятно руските изтребители ще продължат да бъдат в безопасност.

На този етап едно от решенията за Украйна в борбата с авиационните бомби се оказват дроновете - атаките по авиобази през юни могат да са само началото.

Украйна вече е глобален лидер при производството на дронове

Украйна вече е глобален лидер при производството на дронове и това се признава при разговорите с партньорите ни, коментира украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение по повод 845-ия ден от началото на войната.

Той коментира, че има интерес за покупката на разузнавателни дронове, които се произвеждат на територията на Украйна. "Разбира се, че ще помогнем на всеки от нашите партньори, който се нуждае да подкрепи своята сигурност чрез развитието на безпилотни сили", допълни Зеленски.

Украинските компании не спират да разработват нови дронове и да модернизират съществуващите разработки. Украинското военно разузнаване показа модел на морския дрон "Магура V5", който вече има инсталирани ракети с топлинно насочване, съобщи Business Insider. С това надграждане безпилотните лодки ще могат да влязат в битката с руската бойна авиация в Черно море. На този етап руските военни нямат добър отговор на морските дронове и дори без собствен военен морски флот Украйна успя да вземе надмощие в Черно море. По данни на ВСУ към 18 юни в Черно море Русия има само един ракетоносител. В Азовско море са разположени шест бойни кораба, от които три са носители на ракетите "Калибър". В последните седмици руският Черноморски флот опитва да прикрие своите кораби в Азовско море, използвайки защитата на Кримския мост.

Това е втората подобна разработка, след като на дроновете Sea Baby бяха сложени системи "Град". Модификация на тези дронове вече са способни да достигнат и до руските пристанища.

Анализатори отбелязват още, че ударите с въздушните дронове по вътрешността на Русия, които се увеличиха съществено в последните месеци, могат да се окажат от съществено значение за хода на войната, прекъсвайки вериги за снабдяване, производства и военни позиции и бази.

Карл Нехамер: Войните започват бързо, но трудно се спират

Руският президент Владимир Путин започна войната в Украйна и може да я прекрати по всяко време, коментира австрийският канцлер Карл Нехамер след участието си в мирната конференция в Швейцария. "Войните започват бързо и тези, които ги започват, трудно ги прекратяват бързо", коментира той през Neue Zuercher Zeitung.

Нехамер подкрепи и ударите по руска територия със западни оръжия с мотива, че иначе Русия би продължила напред.

Канцлерът уточни още, че е радващо, че в срещата в Швейцария са участвали държави от всички континенти, включително и няколко представители на БРИКС. Те имат голямо влияние върху Русия, но и са много критични към Запада, а без тях санкциите няма да работят, допълни той.

Русия натиска в няколко направления

Харковска област отново е сред областите със силен натиск от страна на руснаците, сочат данните на ВСУ за миналото денонощие. Регистрирани са близо 20 сблъсъка около Вовчанск и Липци. Ситуацията остава напрегната - руснаците са изпратили допълнителни части в региона, допълват украинските военни в своята сводка за развитието на бойните действия.

Най-горещата точка си остава Покровското направление, за където ВСУ съобщава за близо 50 атаки - край Новоолександривка, Евхенивка, Новореливка Перша, Яснобровидка и Сокол. В Кураховско направление атаките са съсредоточени около Краснохоривка.

Кято цяло през миналото денонощие са регистрирани към 130 директни бойни сблъсъка, регистрирани са над 30 въздушни удара и над 40 авиационни бомби, както и близо 500 дрона-камикадзе.

Атака с дронове подпали база с петрол в Азов (Ростовска област), става ясно от публикации в социалните мрежи. За кратко атаката затвори за движение Кримския мост, което е стандартна процедура в последните месеци. В социалните мрежи се появиха и съобщения за дронове, които преминават край полуострова.

 

Станете почитател на Класа