Катастрофален шок: Дедоларизацията на БРИКС е война срещу САЩ

Катастрофален шок: Дедоларизацията на БРИКС е война срещу САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

The European Conservative: Новата валута на БРИКС ще представлява 40 процента от световната търговия

Президентът Путин се прицели в най-уязвимата част от икономиката на САЩ – пренасищането с долари по света, пише изданието. Страните от БРИКС работят за създаване на алтернатива на американската валута. Последствията от тази стъпка за икономиката на САЩ могат да бъдат катастрофални.

 

Превод от The European Conservative, Унгария:

 

В своята легендарна книга «Изкуството на войната» Сун Дзъ пише: „В нашите собствени ръце е възможността да не допуснем поражение. Врагът сам ни предоставя възможност да го победим».

Когато президентът Владимир Путин обяви икономическа война на Америка на международния икономически форум в Санкт Петербург в началото на юни, той се прицели към най-уязвимата част от икономиката на САЩ: свръхпредлагането на долари по света.

Това до голяма степен е следствие от няколкото вълни абсолютно безразсъдна парична експанзия от страна на Федералната резервна система. А тази експанзия на свой ред е резултат от ненаситното желание на Капитолийския хълм още повече да увеличи разходите.

Сега президентът Путин даде да се разбере, че той има намерение да се възползва от тази уязвимост и да нанесе сериозен удар по американската икономика.

Някой във Вашингтон обърна ли внимание на това?

27-ият Международен икономически форум в Санкт Петербург отбеляза края на началния етап от формирането на новия глобален блок на икономическа мощ. Познаваме го като БРИКС, но вероятно ще промени името си в близко бъдеще, тъй като десетки държави вече се редят на опашка, за да се присъединят.

Откриващото Петербургския форум пленарно заседание започна с презентации, в която Западът, включително Америки и Европа, бяха представени като империалистически главорези.

Колониализмът бе заменен от доларова зависимост. Според презентациите тя е само продължение на териториалния колониализъм.

След това Русия бе представена като нерушима крепост срещу западната колонизация.

Тя бе представена като източник на справедливост и взаимно сътрудничество.

Посланието бе ясно: време е светът да се откаже от долара и другите западни валути и да се влее в новия международен клуб.

Клубът бързо се разраства отвъд БРИКС, който престана да бъде просто структура за сътрудничество между развиващите се страни. Организацията постепенно се трансформира в авангардна институция, която ще предложи на света нова глобална валута за търговия, която ще хвърли предизвикателство на долара.

«Не е тайна, че надеждността, доверието към западните платежни системи са основателно разбити, при това от самите западни страни. През миналата година разплащанията при руския експорт в т. нар. токсични валути на неприятелски страни се съкрати два пъти», каза Путин.

В момента в БРИКС се разработва алтернатива на долара, отбеляза той.

Когато тя бъде пусната, това ще бъде напълно независима платежна система, «която няма да се подлага на политически натиск, злоупотреби и външна санкционна намеса», добави Путин.

Реализирайки плана за дедоларизация последователно и целенасочено, Русия и БРИКС ще нанесат сериозни икономически щети на Америка.

Ето защо речта на Путин на Петербургския международен икономически форум с право може да се разглежда като обявяване на война на американската икономика.

Станете почитател на Класа