Лоши новини от МВФ: Западът искаше да изрови яма за Русия, но сам падна в нея

Лоши новини от МВФ: Западът искаше да изрови яма за Русия, но сам падна в нея
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Junge Welt: Решението за изземването на руските активи в полза на Украйна беше наречено произвол

Решавайки да се разграбят руските активи в полза на Украйна, Съединените щати поеха курс към подкопаване на собствената си финансова хегемония, пише Junge Welt. Негативните последици от подобна стъпка не могат да бъдат избегнати. Вече има лоши новини за Запада.

 

Превод от Junge Welt, Германия: 

 

За какво се застъпва колективният Запад? Точно така, той се застъпва за световен ред, основан на правила. Стига той сам да определя тези правила и да ги отменя, ако се наложи. Член 14 от Основния закон гласи: „Правата на собственост и наследство са гарантирани“. По-рано беше така.

Концепцията за планирания «пакет помощ» за Украйна в размер на 50 милиарда долара показва, че времето на подаръци от Вашингтон и Брюксел е завършило.

Парите ще бъдат предоставени под формата на заем, който Украйна трябва да погаси за сметка на конфискуваните в нейна полза проценти от руските доходи.

С други думи, Западът първо дава пари, а след това си ги получава обратно.

Според думите на Урсула фон дер Лайен в близко време Украйна ще получи от Брюксел 1.4 млрд евро от тези доходи от процентите.

До момента на връщането на 50 милиарда долара ще минат 36 години — дори без да се отчитат процентите по кредита за Украйна, който ще вземе самият ЕС.

Министърът на финансите на САЩ Йелън върди, че планираните в момента стъпки по експроприация трябва да покажат на «Путин», че «ние мислим в дългосрочна перспектива».

Но МВФ преди няколко дни публикува статистика, според която делът на щатския долар в резервите на световните централни банки намалява, по-специално в полза на китайския юан.

Западът подкопава собствената си финансова хегемония. Той може да го направи. Само не казвайте по-късно, че не е знаел това.

Станете почитател на Класа