Израел обяви всекидневни паузи на военните действия в Газа за хуманитарни доставки

Израел обяви всекидневни паузи на военните действия в Газа за хуманитарни доставки
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Израелските военни обявиха в неделя „тактическа пауза“ на офанзивата в южната част на Ивицата Газа, за да допуснат доставката на по-големи количества хуманитарна помощ, предаде Асошиейтед прес.

Представители на армията казаха, че прекъсването на военните действия ще започне в района на граничния град Рафах в 8 часа местно време и ще остане в сила до 19 часа. Подобни паузи ще се провеждат всеки ден до второ нареждане.

 

Палестинци присъстват на молитва за Курбан Байрам край руините на джамия, разрушена от израелски въздушни удари, 16 юни 2024 г.

 

Новината идва няколко седмици след като в края на май Израел извърши мащабно нападение срещу град Рафах, който се намира на границата между Ивицата Газа и Египет. Световни агенции определиха атаката като „една от най-смъртоносните от началото на войната“.

В месеците преди това в Рафах се струпаха стотици хиляди палестинци, избягали от северните части на Ивицата Газа заради атаките на Израел. Над 1 млн. души обаче напуснаха и Рафах след израелската офанзива в града и се изместиха към други южни и централни части на Ивицата.

Повечето от тях живеят в палаткови лагери и в лоши условия, пише АП. Нуждаят се от хуманитарна помощ, но доставките често са затруднени заради военните действия. По информация на ООН стотици хиляди хора в Ивицата са на ръба на глада.

Целта на всекидневната пауза, обявена в неделя, е да се даде възможност на повече камиони с хуманитарна помощ да достигат до контролирания от Израел пропускателен пункт Керем Шалом и оттам да се придвижват безопасно до магистралата, за да могат да доставят помощи и в други части на Ивицата.

Военните казаха още, че паузата е координирана с ООН и международните хуманитарни организации. Ще бъде осигурен 11-часов прозорец всеки ден, през който камионите ще могат да влизат и да излизат от Ивицата през пропускателния пункт.

 

Палестинци провеждат молитва за Курбан Байрам в руините на разрушена джамия, 16 юни 2024 г.

 

 

Според хуманитарната служба на ООН и други организации за хуманитарна подкрепа, броят необходими камиони с помощ, която да покрие нуждите на палестинците в Ивицата Газа, е 500 на ден. Между 6 май и 6 юни обаче ООН е получавала средно само по 68 камиона дневно.

Потокът от помощи намаля в момент, в който хуманитарните нужди нараснаха заради офанзивата в Рафах.

Израелският военен орган, който отговаря за разпределението на помощи в Ивицата Газа, твърди, че няма ограничение за навлизането на камиони там и че от началото на май досега в Ивицата са влизали средно по около 200 камиона на ден.

Голяма част от тези помощи обаче се струпва на пропускателните пунктове и не успява да достигне крайната си дестинация. Израелските представители обвиняват за това ООН и твърдят, че хуманитарните организации имат „фундаментални логистични проблеми, които не са решили“.

 

След израелската атака срещу Рафах много палестинци напуснаха града, 13 юни 2024 г.

 

 

ООН отрича тези твърдения. Според организацията военните действия на територията на Ивицата често създават прекалено много опасности за преминаването на камионите.

В края на май Международният съд на ООН нареди на Израел „незабавно да спре“ офанзивата си в Рафах. Тел Авив не се съобрази с решението на съда.

В неделя израелските военни казаха, че сраженията в града ще продължат, предаде Ройтерс.

Израел твърди, че в Рафах има легитимни цели на ислямистката паравоенна група Хамас, с която води война. Хамас е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Тя контролира Ивицата Газа.

Войната в района започна след нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г. То доведе до смъртта на около 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници от групировката.

В отговор на атаката Израел започна пълномащабна офанзива срещу Ивицата Газа, в която по данни на местните власти са убити над 37 хил. души.

 

Станете почитател на Класа