Русия има само една система С-500 и тя едва ли ще повлияе на хода на войната

Русия има само една система С-500 и тя едва ли ще повлияе на хода на войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Русия има само една система С-500, която освен това все още е в процес на изпитания. Затова не очаквайте чудеса от нея, дори и след като бъде разположена в Крим, пише Forbes. Изданието припомня, че след масираните атаки на системите за противовъздушна отбрана на полуострова Москва търси начини за противодействия на ракетите ATACMS. Но съществуващата в момента С-500 е само леко подобрена версия на С-400 и едва ли ще доведе до пробив и промяна в хода на войната.

На хартия системата има три радара - два са идентични с тези на С-400, а третият - 77Т6,би трябвало да е оптимизиран и да прихваща бързодвижещи се балистични ракети (както ATACMS), но реално този радар не е тестван в полеви условия. Не е ясно и какъв тип са ракетите на системата - целящи директен удар с летящата цел, или разрушавайки се в близост, разчитайки някоя от отломките да засегне целта.

Плановете предвиждаха С-500 да бъде приета на въоръжение през 2025 година. Прибързаното разполагане на полуострова може да е сигнал за тежки проблеми с ПВО на Русия в Крим, допълва още изданието. Продължаващите атаки с дронове показват слабостите в защитата и на руска територия.

Дронове систематично удрят по авиобазите, блокирайки стратегията на руснаците

От началото на годината Украйна систематично удря по цели на територията на Русия с дронове, по подобие на успеха, който имаха в началото системите за залпов огън HIMARS през лятото на 2022 година, прекъсвайки логистичните и командни връзки на руснаците, пише Business Insider.

Тези операции показват, че системите за защита срещу дроновете имат ширината да покрият форнотовата линия, но не и дълбочината да защитят ефективно руската територия, допълва изданието.

Две от тях са много показателни - при атака с дронове в Ахтубинск, Астраханска област, преди седмица беше унищожен поне един от най-модерните самолети на Русия Су-57. Няколко дни по-късно 70 дрона атакуваха авиобаза "Морозовск" в Ростовска област, а сателитни снимки показват, че поражения  може да са нанесени върху няколко самолета Су-34. И докато унищоженият Су-57 има по-скоро символично значение, защото не влиза често в бойни мисии в Украйна, то Су-34 са част от авиацията, изстрелваща по над 3000 авиационни бомби всеки месец по територията на страната. Има пострадали и загинали и сред личния състав, което също е много сериозна щета предвид факта, че военните пилоти се подготвят с години.

Стратегията на руснаците е ясна и добре разработена - авиационните бомби със своята голяма разрушителна сила унищожават всичко, а след това дори и недобре подготвена и лошо оборудвана пехота може да завладее мястото. По този начин беше окупирана Авдиевка през февруари, както и още няколко населени места в следващите месеци.

Противодействие на тази цел е изтласкване на авиобазите на дълбочина над 100 км на руска територия, за което се очаква да помогнат и самолетите F-16. Евтините дронове, които вече поразяват цели на стотици километри навътре на руска територия обаче показват, че също са в състояние да променят тактиката на руснаците.

Украйна също работи по свои авиационни бомби

Украйна също работи по свои авиационни бомби, след като се оказа, че получените от Запада не вършат много работа, коментират анализатори пред Business Insider. Страната също има запаси от тези бомби от съветско време, свидетелстват украински военни.

Русия направи много успешна модернизация на своите евтини неуправляеми авиационни бомби и това доведе до превес през пролетта. Обновяването включва поставяне на GPS за насочване, контролни модули и крила. Така се изстрелват от самолети от безопасна дистанция (от около 70 км), недостижими за оръжията, с които разполагат украинците.

Западната военна помощ започна да пристига в Украйна, но в недостатъчни количества

Украински военни съобщават, че също разработват своя модернизация, която ще бъде тествана до седмици.

Украинските военни са започнали да получават западната военна помощ, но в недостатъчни количества, съобщава АР, позовавайки се на коментари на украински военни. Все още липсва въоръжение, заявено от САЩ в края на април, но по отношение на артилерийските снаряди има известно подобрение, казват украинците.

Украйна е получила и първата партида по чешката инициатива за покупката на снаряди. Външният министър на Чехия Ян Липавски коментира, че пет държави са превели средства за снаряди за Украйна, още 15 са заявили ангажимент.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на брифинг в Швейцария, че има сериозни заявки за военна помощ, но тя все още не е достатъчна за победата, както и потвърди, че доставките закъсняват. "Работим за увеличаване на помощта", допълни още той.

Според последните данни съотношението при изстреляните снаряди от 7 към 1 вече е 5 към 1 в полза на руснаците. Това е все още недостостатъчно за защитата на украинските позиции. Въпреки това данните показват, че украинците са в настъпление в Харковска област и контраатакуват загубени позиции около Вовчанск и Липци. Има данни за пленена елитна руска бригада край химическия завод във Вовчанск. Руски военни кореспонденти съобщавати  за нови украински резерви, включени в битката за Хлибоке.

В направлението около Часов Яр бойните действия намаляват и руските части се прегрупират. Руски военни кореспонденти съобщават за удари с термобарични артилерийски системи по сгради в микрорайон Канал, което е част от подготовката за следващата фаза на настъплението към града.

 Най-тежка остава ситуацията в Покровското направление, където са регистрирани повече от 40 атаки, което е най-интензивното от началото на юни. Боеве се водят край Новоолександривка, Сокол, Новоселивка Перша и Уманск, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в 844-я ден от началото на пълномащабната война.

През миналото денонощие са регистрирани повече от 110 директни бойни сблъсъка. Русия е обстрелвала територии на Украйна с повече от 60 авиационни бомби и близо 450 дронове-камикадзе.

Публикации в социалните мрежи показват поражения по металургичен комбинат в Липецка област. По данни на Министерството на отбраната на Русия съобщава за три унищожени дрона над региона. През последното денонощие руснаците съобщават още и за унищожени един дрон над Белгородска област и още два над Воронежка.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за окупирането на още едно населено място в Запорожка област - Захорное. Руски военни кореспонденти докладват, че става въпрос за селце с 14 души население към 2001 година. Мястото е било окупирано още през 2022 година, а миналата година руските части са напуснали заради движението на украинците в региона. През март руснаците са превзели съсевното Мирное, което е дало възможността за настъпление в тази зона.

Лошото време в Запорожието се използва и от двете воюващи страни за ротация, доставки на оръжия и дронове и изграждане на нови укрепления.

 

Станете почитател на Класа