Сблъсък в Южнокитайско море: Удариха се филипински и китайски кораб

Сблъсък в Южнокитайско море: Удариха се филипински и китайски кораб
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Филипински кораб се е сблъскал с китайски кораб в Южнокитайско море, в близост до островите Спратли, суверенитета над които е оспорван от двете страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА, позовавайки се на китайската брегова охрана.

"Филипинският снабдителен кораб е пренебрегнал многобройни призиви от китайската страна" и "се е приближил до китайския кораб по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък", според изявлението.

Пекин обвини плавателния съд, че "незаконно е проникнал във водите в близост до рифа Ренай" (китайското име на атола Втори Томас), разположен край островите Спратли.

"Китайската брегова охрана предприе контрамерки срещу филипинския кораб в съответствие със закона", се допълва в комюникето.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително за води и острови в близост до бреговете на няколко от съседите си, въпреки решението на международен съд от 2016 г. Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам също претендират за няколко рифа и участъци в това море, в някои от които може да се крият богати запаси от петрол.

Китай разполага брегова охрана и други плавателни съдове за патрулиране в Южнокитайско море и е превърнал някои рифове във военни позиции.

 
 

Станете почитател на Класа