Нетаняху побесня, не е на себе си заради...

Нетаняху побесня, не е на себе си заради...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува плановете на военните за ежедневни тактически паузи в бойните действия по един от основните пътища към Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ, предаде Ройтерс.

Военните обявиха ежедневните паузи от 05:00 ч. по Гринуич до 16:00 ч. по Гринуич в района от контролно-пропускателния пункт "Керем Шалом" до пътя Салах ал Дин и след това на север.

„Когато министър-председателят чу съобщенията за 11-часова хуманитарна пауза сутринта, той се обърна към военния си секретар и даде ясно да се разбере, че това е неприемливо за него", заяви израелски служител пред Ройтерс.

Военните уточниха, че операциите в Рафах продължават нормално.

Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир, който оглавява една от националистическите религиозни партии в управляващата коалиция на Нетаняху, осъди идеята за тактическа пауза, заявявайки, че този, който е взел подобно решение, е „глупак", който трябва да загуби работата си.

Спорът е последният от поредицата сблъсъци между членове на коалицията и военните относно начина на водене на войната, която продължава вече девети месец.

Седмица по-рано бившият генерал и представител на една от центристките партии, Бени Ганц, напусна правителството, обвинявайки Нетаняху, че няма ефективна стратегия в Газа, припомня Ройтерс.

Станете почитател на Класа