ISW: Кремъл се опитва да дестабилизира Балканите

ISW: Кремъл се опитва да дестабилизира Балканите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Кремъл и свързаните с него лица продължават да полагат усилия да използват отношенията на Русия с Република Сръбска, което е сръбското политическо образувание в рамките на Босна и Херцеговина, за дестабилизиране на Балканите.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

При откриването на руското посолство в Баня Лука на 11 юни руският външен министър Сергей Лавров заяви, че връзките между Русия и Република Сръбска са на изключително високо равнище.

Лавров заяви, че руското Министерство на външните работи (МВнР) ще даде приоритет на изграждането на религиозни и културни институции в Баня Лука, които са от решаващо значение за укрепването на "братските връзки" между народите на Русия и Република Сръбска.

На 16 юни в интервю за телевизионен канал на Република Сръбска известен руски военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че Русия ще подкрепи независимостта на Република Сръбска и че откриването на руското посолство в Баня Лука демонстрира приятелството и сътрудничеството между Русия и Република Сръбска.

Военният блогър твърди, че Русия може да открие руски културен център (Руски дом) в Република Сръбска. Молдовски и украински официални лица по-рано са предупреждавали, че руски служители използват Руския дом, за да популяризират руската пропаганда и да извършват "подривна дейност" в чужбина.

През април 2024 г. същият канал на военния блогър твърди, че е открил "медийно училище" на Балканите и че екипът на канала е прекарал една седмица в Сърбия и Република Сръбска, изнасяйки лекции за това как да се управляват каналите в Telegram и да се борят с "дезинформацията".

На 7 юни президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че Република Сръбска възнамерява да проведе референдум за независимостта си от Босна и Херцеговина на неуточнена дата.

Наскоро руските сили напреднаха край Волчанск и град Донецк.

Съобщава се, че руските военни продължават да принуждават руски наборници да подписват договори за военна служба с руското Министерство на отбраната (МО), вероятно като част от продължаващите усилия за криптомобилизация.

По-голямата част от държавите и международните организации, които участваха в инициираната от Украйна Световна среща на върха за мир в Швейцария на 15-16 юни, подписаха на 16 юни съвместно комюнике, в което потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Ограничено бягство от затвора и ситуация със заложници в руски център за предварително задържане в Ростов на Дон, Ростовска област, предизвикаха руски ултранационалистически оплаквания, подчертаващи неуспеха на Русия да се пребори с вътрешния ислямски екстремизъм след терористичния акт в Крокус Сити Хол на 22 март.

 

Станете почитател на Класа