САЩ създават наследник на танка “Ейбрамс”

САЩ създават наследник на танка “Ейбрамс”
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Пентагонът подписа договор с „Дженерал Дайнамикс“ за производството на следващото поколение на танка „Ейбрамс“. Там се отказаха от дълбоката модернизация - американската армия ще получи напълно ново превозно средство.

Няма накъде повече

Миналата пролет се заговори за надграждане на най-съвременните танкове „Ейбрамс“ M1A2 (Abrams Main Battle Tank) до версия СЕП (System Enhancement Package), ниво В4. До есента обаче американците промениха решението си.

Пентагонът не крие: това решение е пряко свързано с резултатите на западните танкове на бойното поле в украинския конфликт.

„Това наистина се основава на заплахите, които виждаме в момента в Украйна. Трябва да създадем защита, да намалим теглото, да увеличим жизнеспособността и, разбира се, да опростим поддръжката“, обясни Гейб Камарило, заместник-министър на американските сухопътни сили.

Глен Дийн, изпълнителен директор на програмата за наземни бойни системи на армията, също посочи необходимостта от динамична защита.

„Ейбрамс“ вече не може да увеличи способностите си без увеличаване на теглото и е необходимо да се намалят логистичните разходи“, каза той.

Киев получи машините няколко седмици след като програмата за модернизация беше съкратена. Провалът на M1A1 да направи драматични изменения на бойното поле не беше изненада за Вашингтон. Всичко беше ясно още от печалния опит с немския „Леопард 2“.

Фундаментални разлики

Конструкторите преди това не са предвидили интегрирана динамична защита. Само последната версия на СЕП ниво В3 направи възможно инсталирането u, а след това Пентагонът сключи договор с израелската компания „Рафаел“ за закупуване на системи „Трофей“. Сега тази празнина ще бъде премахната.

Освен това „Ейбрамс“ трябва значително да отслабне: очакваното тегло е не повече от 60 тона. Сега е 73 тона.

Общата концепция на машината все още се разработва, но някои подробности са известни. По-специално, както се отбелязва в доклада на Изследователската служба на Конгреса на САЩ, танкът ще получи ново оръдие и автомат за зареждане - детайл, по-скоро присъщ на съветската школа на танкостроенето.

Освен това на Запад допълнителен член на екипажа, който ръчно „заменя“ автозареждащия механизъм, традиционно се счита за предимство от гледна точка на сигурността. Очевидно военните служители са били убедени в несъстоятелността на тази теория.

Куполът трябва да е необитаем - като при руските танкове.

Хибридните електродизелови двигатели, казват авторите на проекта, ще намалят разхода на гориво наполовина. Камуфлажът ще се подобри - термичните и електромагнитните сигнатури на бойната машина ще станат по-малко забележими.

Останалото все още се възприема, меко казано, като футуристично - от изкуствения интелект до хиперзвукови боеприпаси.

Ще минат години

Въпреки че танкът е в начален етап на проектиране, западните медии вече го нарекоха „кошмар за руснаците“. Няма да разберем скоро колко от това е вярно - не са обявени конкретни дати.

Според началника на службата за модернизация на военната техника на американската армия бригаден генерал Джефри Норман, Пентагонът очаква да синхронизира доставките на M1E3 с друга многообещаваща разработка - бойната машина на пехотата M30, която трябва да замени „Брадли“. „Райнметал“ се конкурира с General Dynamics в този проект. Планират да назоват победителя през есента на 2027 г.

Както отбелязва „Дифенс Нюз“, първите образци на новия танк ще постъпят на въоръжение във войските през първата половина на 2030-те години. Въпреки това, дори след това, той ще бъде подложен на продължителна ревизия.

И както показва опитът на американския военно-промишлен комплекс през последните години, през това време той лесно може да се превърне от „кошмар за Русия“ в кошмар за Пентагона и администрацията на Вашингтон.

В последните години

Модернизират електронното оборудване и бронята

Танкът M1A2 е значително подобрен вариант на предходните модификации на М1А1 и производството му започва през 1992. Първоначално са произведени 77 танка и над M1А1 са модернизирани до това ниво.

315 от танковете на Саудитска Арабия и 218 от тези на Кувейт също са модернизирани. Следващия M1A2 SEP (System Enhancement Package) е с комплект от ново електронно оборудване, както и 3-то поколение броня с обеднен уран, вече капсулиран в графит. Произведени са 240, до това ниво са модернизирани 300, както и 250 модернизирани за Египет.

 

Станете почитател на Класа