Кои страни не подкрепиха ДЕКЛАРАЦИЯТА от срещата в Швейцария

Кои страни не подкрепиха ДЕКЛАРАЦИЯТА от срещата в Швейцария
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:

Президентската канцелария на Украйна публикува пълния текст на заключителното комюнике от Световната среща на върха за мир, пише "Фокус".

Основните тези на документа са три:

- ядрените централи в Украйна трябва да работят под пълния суверенен контрол на Украйна

- достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море трябва да бъде възстановен

- всички военнопленници трябва да бъдат освободени, а цивилните граждани - върнати в Украйна.

"Ние вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Ето защо решихме в бъдеще да предприемем конкретни мерки в гореспоменатите сфери с последващо участие на представители на всички страни", се посочва в документа.

Публикуваме пълния текст на документа, представен от президентската канцелария на Украйна:

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и разрушения, както и рискове и кризи с глобални последици за света.

Събрахме се в Швейцария на 15-16 юни 2024 г., за да засилим диалога на високо равнище по пътя към всеобхватен, справедлив и устойчив мир за Украйна.

Потвърждаваме резолюциите на Общото събрание на ООН A/RES/ES-11/1 от 02.03.2022 г. и A/RES/ES-11/6 от 23.02.2023 г. и подчертаваме ангажимента си да спазваме международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

Тази среща на върха се основава на предишните обсъждания, които се проведоха въз основа на украинската формула за мир и други предложения за мир в съответствие с международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

Дълбоко оценяваме гостоприемството на Швейцария и нейната инициатива да бъде домакин на срещата на високо равнище като проява на силния ѝ ангажимент за насърчаване на международния мир и сигурност.

Проведохме ползотворен, всеобхватен и конструктивен обмен на мнения относно начините за постигане на рамка за всеобхватен, справедлив и траен мир, основан на международното право, включително Устава на Организацията на обединените нации.

По-специално, потвърждаваме отново ангажимента си да се въздържаме от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава, да спазваме принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, в рамките на техните международно признати граници, включително териториални води, и да уреждаме споровете с мирни средства като принципи на международното право.

Освен това споделяме обща визия по следните важни аспекти:

1) На първо място, всяко използване на ядрена енергия и ядрени съоръжения трябва да бъде безопасно, сигурно, защитено и да не вреди на околната среда. Украинските ядрени електроцентрали и съоръжения, включително Запорожската ядрена електроцентрала, трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна, в съответствие с принципите на МААЕ и под нейния надзор.

Всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на война в Украйна е неприемлива.

2) Второ, глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на храни. В тази връзка свободното, пълноценно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища в Черно и Азовско море са от изключителна важност.

Нападенията срещу търговски кораби в пристанищата и по маршрута, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура, са неприемливи.

Продоволствената сигурност никога не трябва да се използва като оръжие. Украинските селскостопански продукти трябва да се доставят безопасно и свободно на заинтересовани трети държави.

3) На трето място, всички военнопленници трябва да бъдат освободени при пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца и всички други незаконно задържани украински цивилни граждани трябва да бъдат върнати в Украйна.

Ние вярваме, че постигането на мир изисква ангажираност и диалог между всички страни. Ето защо решихме да предприемем конкретни стъпки в горепосочените области в бъдеще, като допълнително ангажираме представители на всички страни.

Уставът на Организацията на обединените нации, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може да послужи и ще послужи като основа за постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна".

Заключителната декларация на мирната среща на върха за Украйна в Швейцария не е подкрепена от всички участващи държави, предаде ДПА. Според списък, публикуван днес от швейцарските домакини в края на двудневното събитие, документът е одобрен от 80 от общо 93 участващи държави.

Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия. 

Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана също не подкрепиха документа, посочва ДПА.

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски и компенсации за Украйна от Русия за разрушенията и окупацията.

 
 

Станете почитател на Класа