Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.06.2024
  • Share:
Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ.
 
Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници.
От израелската армия уточниха, че паузите се отнасят само за маршрута от пропускателния пункт Керем Шалом до главния път и след това до Европейската болница край Хан Юнис, а не става дума за примирие.
 
Според израелски медии нито премиерът Нетаняху, нито министърът на отбраната Йоав Галант са били уведомени за решението, което обаче бе приветствано от хуманитарни организации, работещи в Газа. 
 
Представителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър каза след посещение в болницата "Ал Акса" в Деир ал Балах:
 
"Виждаме ужасяващо недохранване при децата, защото войната опустошава всичко - земеделието, домовете, работните места. В УНИЦЕФ полагаме големи усилия за стабилизиране на хранителните запаси.
 
Опитваме се да обучим хората да се справят с недохранването, от което страда едно на всеки три или четири деца до 2-годишна възраст." 

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа е в съответствие с принципите в плана, представен от американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания.Той изрази готовност за цялостно споразумение, предвиждащо "израелско изтегляне, възстановяване на разрушената инфраструктура и всеобхватна сделка за размяна" на заложници и палестински затворници.

Станете почитател на Класа