Палестински знамена в университета. Как студентски протести срещу войната в Газа обхванаха Европа

Палестински знамена в университета. Как студентски протести срещу войната в Газа обхванаха Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

Сряда вечер в Амстердам, Нидерландия. В университета, който носи името на града, има протест на студенти.

Поводът за недоволството им е война на няколко хиляди километра от нидерландската столица.

 

 

Студентите настояват за спиране на огъня в Ивицата Газа и призовават университета им да прекрати всички връзки, които има с Израел. Причината - Израел провежда офанзива в Ивицата с десетки хиляди жертви.

За да изразят несъгласието си с това, студентите издигат импровизирани барикади от бюра и тухли. Няколко дни по-рано те са организирали и палатков лагер в кампуса на университета, но той е бил разбит от полицията. Сега демонстрантите използват пожарогасители, за да отблъснат органите на реда.

Видеорепортаж на Ройтерс от Амстердам показва как полицията събаря барикадите и удря протестиращите с палки.

През последната седмица такива гледки са типични - не само за Амстердамския университет, но и за кампуси в цяла Европа. Студенти из голяма част от Стария континент протестират срещу войната в Газа и призовават университетите си да бойкотират Израел.

Това се случва, след като от началото на април насам подобни протести има и от другата страна на Атлантическия океан - в САЩ.

Те започнаха от Колумбийския университет в Ню Йорк, където студенти разпънаха палатки. Последваха масови арести, но въпреки тях протестът се разрасна и обхвана над 50 университета в цялата страна, включително Харвард, Йейл, Бъркли и Принстън.

Сега демонстрациите се пренасят и в Европа - Финландия, Дания, Италия, Испания, Франция, Великобритания и други страни и се превръщат в едни от най-мащабните глобални студентски протести за последните години.

 

Студенти окупират улицата пред университета „Сианс По“ в Париж, Франция. Плакатът на снимката е с текст „Всички погледи върху Рафах“. 7 май 2024 г.

 

Студенти окупират улицата пред университета „Сианс По“ в Париж, Франция. Плакатът на снимката е с текст „Всички погледи върху Рафах“. 7 май 2024 г.

 

Демонстрациите идват на фона на офанзивата, която Израел започна във вторник в град Рафах на границата между Ивицата Газа и Египет. Там са подслонени стотици хиляди палестинци, избягали от други части на Ивицата заради войната.

Израел води война в региона срещу ислямистката паравоенна групировка Хамас, която е обявена за терористична от Европейския съюз (ЕС), САЩ и други страни. Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г., уби около 1200 души и взе около 240 заложници. Израел отговори, като започна пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, която през последните седем месеца е причинила смъртта на близо 35 хиляди души.

Къде протестират студентите

Вълната от протести от последната седмица засяга предимно Западна Европа. На места протестиращите издигат лагери в университетските кампуси и дори окупират лекционни зали.

В Амстердамския университет няколкостотин студенти изградиха протестен лагер. Той обаче беше разбит от полицията в понеделник вечерта, а 169 души бяха арестувани.

На следващия ден протестиращите подновиха демонстрацията и прекараха нощта, като окупираха един от обектите на университета.

 

Полицаи стоят до протестиращите пред Амстердамския университет, 8 май 2024 г.

 

Полицаи стоят до протестиращите пред Амстердамския университет, 8 май 2024 г.

 

Във вторник около 50 демонстранти протестираха и пред библиотеката на университета в Утрехт, а няколко десетки - пред Техническия университет в Делфт.

В Швейцария протестите във вторник обхванаха три университета в Лозана, Женева и Цюрих.

В Австрия десетки демонстранти издигнаха палатков лагер в кампуса на Виенския университет.

Повече от 100 студенти окупираха и университета в Гент, Белгия.

Във вторник вечерта около 100 протестиращи студенти окупираха за два часа лекционна зала на Сорбоната в Париж, Франция.

 

Студенти окупират улицата пред сградата на университета „Сианс По“, 7 май 2024 г.

 

Студенти окупират улицата пред сградата на университета „Сианс По“, 7 май 2024 г.

 

През последните седмици протести и окупационни действия има и в Парижкия университет за политически науки „Сианс По“.

В университета в Лайпциг в Германия 50-60 души окупираха лекционна зала във вторник следобед, като издигнаха плакати с надписи: „Окупация на университета срещу геноцида“. Университетът съобщи, че е извикал полиция.

Според информационната агенция ДПА основната студентска асоциация в провинция Саксония, където се намира Лайпциг, е призовала университета да прекрати окупацията поради опасения за безопасността на еврейските и израелските студенти.

 

Пропалестинска демонстрация пред Хумболтовия университет в Берлин, 3 май 2024 г.

Пропалестинска демонстрация пред Хумболтовия университет в Берлин, 3 май 2024 г

 

В Свободния университет в Берлин около 80 души издигнаха протестен лагер в двора на кампуса. По-късно студентите са се опитали да влязат в лекционните зали, за да ги окупират, съобщиха от университета, който също е извикал полиция, за да спре протеста.

Протестни лагери се появиха и в повече от 10 университета във Великобритания, включително в Оксфорд и Кеймбридж.

Демонстрации провеждат и студентите в университети в Манчестър, Нюкасъл, Лийдс, Бристол.

 

Палатков лагер в кампуса на университета в Манчестър, 7 май 2024 г.

Палатков лагер в кампуса на университета в Манчестър, 7 май 2024 г.

 

Във Финландия десетки протестиращи от групата за солидарност „Студенти за Палестина“ изградиха лагер пред главната сграда на Хелзинкския университет.

В Дания студенти организираха пропалестински лагер в университета в Копенхаген. От университета заявиха, че студентите могат да протестират, но ги призоваха да спазват правилата на територията на кампуса.

В Италия студентите от университета в Болоня, един от най-старите университети в света, организираха палатков лагер през уикенда, за да поискат прекратяване на войната в Ивицата Газа. Групи студенти организираха подобни и до голяма степен мирни протести в Рим и Неапол.

 

Студенти протестират пред университета в Хелзинки, Финландия, 8 май 2024 г.

Студенти протестират пред университета в Хелзинки, Финландия, 8 май 2024 г.

 

В Испания десетки студенти прекараха повече от седмица в пропалестински лагер в кампуса на университета във Валенсия. Подобни лагери бяха създадени в понеделник в Университета на Барселона и Университета на Страната на баските.

Какви са исканията им

Исканията на протестиращите студенти в Европа са подобни на тези в САЩ. Студентите настояват университетите им да прекъснат всякакви академични и икономически връзки с Израел, както и да се откажат от инвестициите, които получават от свързани с Тел Авив организации.

Според протестиращите такива организации са „съучастници“ във войната в Ивицата Газа. Студентите настояват още за прекратяване на огъня в Ивицата. Много от тях искат университетите им да признаят случващото се за „геноцид“ и да осъдят „унищожаването на всички университети в Газа“.

 

Банер представя исканията на протестиращите студенти от университета в Оксфорд, Великобритания, 7 май 2024 г.

Банер представя исканията на протестиращите студенти от университета в Оксфорд, Великобритания, 7 май 2024 г.

В съвместно изявление на протестиращи от университетите в Оксфорд и Кеймбридж пише, че печалбите на двете учебни заведения „не могат да продължават да растат за сметка на палестинските животи, а репутацията им не трябва повече да се гради върху изпирането на израелските престъпления“.

Над 200 академици от Оксфорд подписаха отворено писмо в подкрепа на демонстрациите. Около 100 преподаватели и преподавателки от берлинските университети също подписаха подобно писмо.

Други обаче разкритикуваха действията. Министърката на образованието на Германия Бетина Щарк-Вацингер, както и председателят на германския съюз на университетите Ламберт Кох се аргументираха с прояви на антисемитизъм сред протестиращите в някои случаи.

Някои от самите университети също директно се разграничиха от протестите на студентите си. Свободният университет в Берлин например защити решението си протестиращите да бъдат разпръснати с помощта на полицията, заради "антисемитски и дискриминационни изказвания". Самите студенти отричат критиката им към политиката на Израел да представлява антисемитизъм.

Университетът в Лозана пък съобщи, че „счита, че няма причина да прекрати отношенията си“ с израелски учебни заведения, както настояват протестиращите.

 

Защо се намесва полицията

В някои европейски университети демонстрациите протичат мирно и не са прекъсвани от академичното ръководство или полицията.

Полицаи извеждат протестираща от Амстердамския университет, 8 май 2024 г.

Полицаи извеждат протестираща от Амстердамския университет, 8 май 2024 г.

 

В други обаче има твърдения за случаи на полицейско насилие. В Амстердамския университет, където полицията осуети палатковия лагер на протестиращите, полицаи бяха заснети да удрят демонстрантите с палки и да разбиват палатките им.

В Сорбоната в Париж във вторник вечерта бяха арестувани 86 души за нахлуване в учебно заведение и нарушаване на реда, съобщиха от френската прокуратура.

Студенти от „Сианс По“ също бяха арестувани през последните дни. Във вторник полицията на два пъти се намеси в университета за политически науки, за да разпръсне около 20 студенти, които се бяха барикадирали в главната зала. Според парижката прокуратура полицаите са влезли в кампуса, за да позволят на други студенти да положат изпити.

 

Протестиращи от университета „Сианс По“ са изведени от полицията, 3 май 2024 г.

Протестиращи от университета „Сианс По“ са изведени от полицията, 3 май 2024 г.

 

Берлинската полиция съобщи, че е извършила няколко ареста на протестиращи студенти за подбуждане към омраза. Видеоклипове показаха сблъсъци между протестиращите и органите на реда.

Представители на ръководството на Свободния университет в Берлин казаха, че те са повикали полицията, защото протестиращите не са искали да проведат мирен диалог.

Срещу 13 души, които са се намирали в окупираната зала в университета в Лайпциг, е образувано наказателно производство, но засега не са извършени арести.

Въпреки намесата на полицията студентските протести в Европа продължават.

 

 

 

Станете почитател на Класа