Украйна показва значително подобрените възможности на своите дронове

Украйна показва значително подобрените възможности на своите дронове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2024
  • Share:

Украйна вече изпреварва Русия по производството на бойни дронове, подобни на иранските Shahed, разказва Херман Сметанин, ръководител на украинската отбранителна индустрия в интервю за ArmyInform. "Всичко, което гърми в Русия, е наше", казва той. Според публикация в испанското издание El Mundo производствените комплекси на страната са разположени под земята, за да не бъдат разрушени от руските ракетни удари.

В тези заводи се произвеждат бронирани машини, снаряди и ракети ("Нептун" и "Стугна"), както и много дронове.

А далекобойните дронове се усъвършенстват все повече.  Украински дрон прелетя към 1400 км и порази петролна база на "Газпром Нефт" в Башкирия, съобщава Defence Express. Украинското издание отбелязва, че от кадрите от удара е видно, че това е различен от досега познатите далекобойни дронове, които използва страната. Един тях, за който се смята, че е с най-голям обсег на действие - "Лютий", е модифициран малък самолет.

Изглежда, че принципът на сега използваните дронове е същия и анализаторите от Defence Express коментират, че подобни удари вероятно ще зачестяват. Малките самолети са способни да изминат разстояние от около 1300 км и да носят товар от 300 килограма, което ги превръща в ефективно оръжие.  Те атакуват цели във вътрешността на Русия, където има по-малко системи за противовъздушна защита.

Първата поява на този тип дронове, наречени от руските военни анализатори "селска авиация", беше в началото на април. Те поразиха петролна рафинерия на Taneco и студентско общежитие, за което се смята, че е място за сглобяване на ирански дронове в Татарстан.

Ударената база на "Газпром Нефт"  на 9 май е един от големите нефтопреработвателни комплекси в Русия. Местнит е власти потвърждават за удара с два дрона, но отбелязват, че работата на рафинерията не е прекратена. Видеа в социалните мрежи обаче показват мащабни пожари на мястото.

В сутрешните часове на 10 май губернаторът на Калужка област Владислав Шапша пък съобщи за удар по рафинерията "Первий завод". По данни на руски медии горят складове с горива, защото рафинерията не работи от 15 март, когато беше ударена отново с дронове.

Forbes разказва и за първите морски дронове, въоръжени с ракети с топлинно насочване. Това е украинският отговор на новата тактика на Русия да унищожава дроновете с бойна авиация, която защитава руските кораби и пристанища. Ракетите R-73 имат сензори за топлина, които засичат изтребители или хеликоптери.

На този етап не е ясно как точно се използват тези ракети, но има данни за ударени два летящи над Черно море хеликоптера в средата на април. Напълно е възможно това да са първите жертви на модернизираните морски дронове, пише още Forbes.

Германия ще купи три системи HIMARS за Украйна

Германия ще купи три системи за залпов огън HIMARS от САЩ и ще ги предаде на Украйна, съобщи министърът на отбраната на страната Борис  Писториус по време на визита във Вашингтон. Украйна получи първите системи през юни 2022 година и те повлияха съществено на бойните действия. След това обаче системите загубиха своето предимство - руснаците изтеглиха складовете и другите позиции на разстояние над 70 км от фронтовата линия, тоест недостижимо разстояние за ракетите,  с които Украйна разполага.

HIMARS обаче може да бъде използвана за изстрелване на ракетите ATACMS, които Украйна наскоро получи.

Системите за залпов огън беше и една от първите по-значими военни доставки за Киев - дотогава страната използваше основно своите военни запаси, а западните партньори изпращаха като цяло бронежилетки и каски, но не и смъртоносни оръжия. Официално не беше съобщено колко HIMARS са били предоставени на Украйна, нито какви са загубите след почти две години на бойното поле. Според медийни публикации Киев е разполагал с около 40 такива системи.

Блокиран е достъпът на Русия до сателитите Starlink на Илон Мъск

Пентагонът, съвместно с правителството на Украйна и Space X на Илон Мъск блокираха неоторизирания достъп на руснаците до терминалите Starlink. По този начин се ограничава използването на интернет на бойното поле, необходим за насочване на дронове и ракети, коментира зам.-министърът на отбраната на САЩ Джон Плъмб в интервю за Bloomberg.

От началото на годината украинските военни непрекъснато се оплакват от влошаване на качеството на услугата, която предлагат терминалите на Мъск, както и че руснаците също използват сателитния интернет. От SpaceX отхвърлиха обвиненията, че са продавали терминали на Русия или че са дали достъп до мрежата на терминали, купени от черния пазар.

Разследване на The Wall Street Journal отпреди няколко седмици показа, че покупката на Starlink в Русия е много лесно. Влошаването на качеството на услугата е причинено от множеството включили се терминали, отбеляза още изданието.

Държавният департамент на САЩ анонсира подготовката на следващия пакет с военна помощ за Украйна.

Зеленски уволни ръководителя на службата за охрана

Украинският президент уволни ръководителя на службата за охрана Серхий Руд. В указа, публикуван на сайта на Президентството на Украйна, не се посочват причини, но преди няколко дни от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщиха за ареста на двама полковници от институцията, натоварена с охраната на държавния глава, по подозрение за готвено покушение срещу Зеленски. Според съобщенията те са били вербувани от Федераната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

От СБУ по-късно дадоха и подробности за плановете - Володимир Зеленски е трябвало да бъде отвлечен по време на своя командировка или при друга възможност, а по-късно убит.

Освен срещу държавния глава е готвен атентат и срещу ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов. При него е трябвало някой от агентите да даде координати на място, на което се намира Буданов, а руснаците да изпратят ракета или дронове. Преди няколко месеца няколко служителя на ГУР и съпругата на Буданов бяха отровени с тежки метали, като в Киев смятат, че това е опит за отстраняването на ръководителя на разузнаването.

Освен Руд своя пост на 9 май загубиха още земеделският министър Микола Солский, който през април беше арестуван по подозрение за корупция, както и министърът на благоустройството Олександър Кубраков.

Авдиевка отново е най-горещата част на бойните действия

Направлението около Авдиевка отоново е най-горещата част на бойните действия в Украйна, сочи справката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. Геолокализирани данни показват напредък на руснаците към центъра на Уманске. През изминалото денонощие са отблъснати 28 атаки в района на Калинове, Новоолександривка, Сокил, Уманске, Яснобродивка.

В направлението около Бахмут, който беше превзет през май 2023 година, са блокирани 21 руски атаки около Билохоривка, Верхнокамянске, Новий, Роздоливка, Иванивске, Клищиевка и Андриевка.

Активизираха се бойните действия за втори пореден ден в Орихив и ВСУ съобщава за отбити 19 атаки към Старомайорско (Донецка област)  и Роботине (в Запорожка област). Интензивни остават и боевете в Купянското направление, където са отблъснати 13 атаки в районите на населените пунктове Синкивка, Петропавливка, Берестове  и Стелмахивка.

Като цяло ВСУ съобщава за 95 директни бойни сблъсъка в 806-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна. Преди ден боевете бяха значително повече - 146. През изминалото денонощие руснаците са извършили 80 въздушни удара с авиационни бомби, а над 120 населени места в близост до фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел.

ВСУ съобщава и за унищожени всички 20 бойни дрона, изстреляни по територията на Украйна, в ранните часове на 10 май.

Станете почитател на Класа