В Унгария рязко реагираха на заплахите на ЕС заради Украйна

В Унгария рязко реагираха на заплахите на ЕС заради Украйна

Унгарският министър Бока: Будапеща няма да се поддаде на шантажа на ЕС по въпроса за Украйна

 

 

В Унгария рязко реагираха на заплахите на ЕС заради Украйна

 

Унгария няма да се поддаде на „шантажа“ на Европейския съюз по отношение на отпускането на пакета от помощ за Украйна, заяви министърът по въпросите на ЕС Янош Бок във Фейсбук, коментирайки публикация на Financial Times за плановете на блока да окаже натиск върху Будапеща.

 

«Унгария няма да се поддаде на шантаж! …Тази информация потвърждава това, което унгарското правителство твърди от дълго време: Брюксел използва достъпа до фондовете на ЕС, за да упражнява политически шантаж», пише той.

Според Бока Будапеща „не свързва подкрепата за Украйна с достъпа до фондовете на ЕС и няма да позволи други да го правят“.

„Унгария ще продължи да участва конструктивно в преговорите, но няма да се поддаде на шантаж“, добави министърът.

Както по-рано съобщи FT, позовавайки се на документ на ЕС, с който разполага, Европейският съюз може да саботира икономиката на Унгария и да блокира дължимите й средства от европейските фондове, ако тя не отмени ветото си върху помощта за Киев на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари.

 

Стратегията е насочена към „икономическите слабости“ на Унгария и има за цел да застраши нейната валута.

 

Както Bloomberg съобщи на 22 януари, страните от ЕС са готови да приемат пакет за Украйна на стойност 50 милиарда евро на срещата на върха в Брюксел на 1 февруари, независимо от подкрепата на Унгария.

 

 

 

 

Източник: Financial Times ; Превод: СТ

Станете почитател на Класа